Måndag 23 april 2018
Nio riksdagsledamöter deltar när Europarådets parlamentariska församling, PACE, håller sitt möte 23–27 april. Kampen mot organiserad brottslighet, hybridkrig och redaktionell frihet är några av de frågor som står i fokus under mötet i Strasbourg.
Torsdag 19 april 2018
Finlands talman Paula Risikko besökte Sverige den 19 april på inbjudan av talman Urban Ahlin.
Riksdagen riktar två uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen inom området näringspolitik. En uppmaning handlar om oberoende utvärderingar av effekten av det statliga ekonomiska stödet till innovation och företagande och den andra rör arbetet för att korta handläggningstider på myndigheter.
Regeringen bör överväga att göra det möjligt att skjuta upp eller låta bli att underrätta vårdnadshavare om förhör med barn som misstänks ha utsatts för brott, om det finns risk att barnets situation försämras om vårdnadshavarna får reda på förhöret. Det anser riksdagen, som riktar en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om det.
Den 19 april höll kulturutskottet ett öppet seminarium på temat Efter #metoo – hur går vi vidare? Deltog gjorde bland andra jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Seminariet kan ses i efterhand via webb-tv.
Andre vice talman Björn Söder (SD) besöker Stockholms läns valkrets måndagen den 23 april tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.
Onsdag 18 april 2018
Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besöker Skånes läns västra valkrets måndagen den 23 april tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.
Riksdagen riktade tre uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen om civilt försvar och krisberedskap. Bland annat bör regeringen se till att de ökade förvaltningsanslag länsstyrelserna får för en bättre krisberedskap går till det och inte till annan verksamhet.
Den 9 september är det val till riksdagen.
Den 16 april var det debatt om regeringens vårproposition. Finansminister Magdalena Andersson (S) deltog, liksom övriga riksdagspartiers ekonomisk-politiska talespersoner.
Talman Urban Ahlin tar emot vårpropositionen av finansminister Magdalena Andersson (S) i riksdagens kammare. I bakgrunden sitter de andra riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner redo att debattera den ekonomiska politiken.
Vårpropositionen innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. Regeringen bedömer också det ekonomiska läget. Riksdagen beslutar om vårpropositionen i juni.
Debatten om vårpropositionen sker i riksdagens kammare. Deltar gör förutom finansministern de andra riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner. Här syns från vänster Mats Persson (L), Emil Källström (C), Elisabeth Svantesson (M) och stående Jakob Forssmed (KD).
Magdalena Andersson (S) och Jakob Forssmed (KD) debatterade vårdköer och satsningar på äldreomsorgen.
Replikskiftet mellan Janine Alm Ericson (MP) och Elisabeth Svantesson (M) handlade om klimatpolitik.
Under debatten efterlyste Oscar Sjöstedt (SD) bättre förutsättningar för småföretag och en förändrad invandringspolitik.
Replikskiftet mellan Oscar Sjöstedt (SD) och Jakob Forssmed (KD) handlade om arbetsmarknadspolitik.
Janine Alm Ericson (MP) och Emil Källström (C) debatterade flygskatter, förnyelsebart bränsle och antibiotikaanvändning i köttproduktionen.
Ulla Andersson (V) talade om behovet av ekonomisk jämlikhet och reformer efter metoo-uppropet.
Mats Persson (L) talade om vikten av kunskap och studiero i skolan samt höjd status för läraryrket.
Den 25 maj börjar EU:s dataskyddsförordning att gälla som lag i Sverige. Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen, PUL. I samband med det införs en ny lag, dataskyddslagen, och ett flertal lagar som hänvisar till eller förhåller sig till PUL:s bestämmelser ses över och ändras.
I mars och april håller konstitutionsutskottet, KU, utfrågningar inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Där ingår bland annat granskningen av förra och nuvarande regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens it-upphandling.
Riksdagens ledamöter arbetar internationellt för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Det gör de bland annat genom att vara med i interparlamentariska församlingar och vänskapsföreningar. Cirka 100 riksdagsledamöter ingår i riksdagens delegationer till sex olika parlamentariska församlingar.
Phia Andersson (S), ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
Jobb och gränshinder. I Norden har vi en gemensam arbetsmarknad, för att människor ska kunna arbeta i våra länder är det viktigt att riva gränshinder. Regelverket är utformat utifrån att vi arbetar och bor i samma land. Det är angeläget att lösa upp dessa hinder så att inte människor hamnar utanför våra trygghetssystem.
Hans Wallmark (M), ordförande i Nordiska rådets svenska delegation.
Att försöka göra sig av med gränshinder i Norden för att därmed underlätta rörlighet och integration är kanske den mest prioriterade frågan. Det handlar om att synliggöra nyttan för medborgarna. Under 2019 är Sverige ordförandeland i Nordiska rådet och därför lägger vi i delegationen ned en hel del tid på att nu också skriva ett arbetsprogram för nästa år.
Aron Emilsson (SD), ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
För mig är det nordiska samarbetet fundamentalt och bör fördjupas på alla plan. Jag kommer fortsätta verka för att förstärka den nordiska språkförståelsen som fungerar som smörjmedel för den nordiska integrationen i handel, arbetsmarknad, utbildning och det kulturella utbyte länderna emellan.
Rasmus Ling (MP), ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
Miljö- och klimatfrågorna är alltid i fokus. Jag vill bland annat jobba med konsumenternas roll i kampen mot klimatförändringarna och hur vi kan göra flyget mer hållbart. När de nordiska länderna samarbetar så kan vi också få ett starkare internationellt genomslag i den typen av frågor.
Staffan Danielsson (C), ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
Att undanröja de gränshinder som finns och se till så att nya inte uppstår är grundläggande. Här arbetar vi i nära dialog också med regeringarna i nordiska ministerrådet. Att utveckla det nordiska energisamarbetet liksom samarbetet på det säkerhetspolitiska området är också av stor betydelse.
Lotta Johnsson Fornarve (V), suppleant i Europarådets svenska delegation.
Fred, nedrustning och att bygga säkerhet tillsammans med andra. Folkrätten ska värnas och EU måste fördöma Turkiets systematiska brott mot kurder i Turkiet samt det folkrättsvidriga kriget mot Afrin. Biståndet till Afrin måste öka och EU:s avtal med Turkiet om att stoppa flyktingar ska rivas upp.
Robert Halef (KD), ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
Ett starkare samarbete inom de nordiska länderna ger globalt inflytande. Samarbetet behöver fördjupas för att motverka gränshinder, integrera utbildning, sjukvård, arbetsmarknad och infrastruktur. Nordens språktradition och gemensamma, unika kulturella uttryck är värda att bevara och främja.
Ett arbetsår i riksdagen kallas för riksmöte. Det inleds på hösten och pågår från september till september.
Varje år i februari hålls en
utrikespolitisk debatt
i riksdagen
Då presenterar
utrikesministern
vilken utrikespolitik Sverige ska driva
Regeringen styr
inriktningen
på utrikespolitiken
Regeringen ska informera om
och förankra
utrikespolitiken med riksdagen
Endast riksdagen
kan besluta om fredsbevarande trupperoch bistånd
Tillsammans utformarriksdagen och regeringen
Sveriges utrikespolitik
Det här är talman Urban Ahlin. Han är riksdagens främsta företrädare och leder riksdagens arbete.
Talmannen leder och planerar arbetet i riksdagen. Talmannen och de vice talmännen avhandlar regelbundet frågor kring riksdagsarbetet.
Talmannen och de vice talmännen turas om att vara ordförande. Det är ordföranden som ger ordet till talarna och håller reda på hur länge de pratar.
Talmannen kan företräda riksdagen nationellt och internationellt. Här besöker Indiens president Shri Pranab Mukherjee med delegation riksdagen.
Talmannen har en central roll när en ny regering bildas. Det är talmannens uppgift att föreslå en ny statsminister för riksdagen.
Riksdagsinformation svarar på frågor via telefon och e-post måndag–fredag.
Konstitutionsutskottet (KU) kan i princip ”kalla”, eller bjuda in, vem som helst till utfrågning. Men det finns ingen formell skyldighet att komma.
Riksdagen väljer justitieombudsmännen på förslag av konstitutionsutskottet, KU. Riksdagen kan också, på förslag av KU, avsätta en justitieombudsman som inte har riksdagens förtroende.
JO ska självständigt pröva sina ärenden och det går inte att överklaga JO:s beslut. KU kan alltså inte överpröva JO:s beslut.
Nästa riksdagsval äger rum söndagen den 9 september 2018. Du har rösträtt till riksdagen om du har fyllt 18 år senast på valdagen, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Det finns flera sätt att påverka lagstiftningen inom EU. När EU-kommissionen lägger fram ett nytt lagförslag presenterar den sina idéer genom så kallade offentliga samråd dit både privatpersoner, företag och organisationer är välkomna att delta. Genom ett så kallat medborgarinitiativ kan personer eller grupper också uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag i en särskild fråga.
Du kan också kontakta regeringen eller riksdagens och Europaparlamentets ledamöter och framföra dina synpunkter på ett aktuellt lagförslag.
Det finns inget krav på att en riksdagsledamot ska bo i den valkrets hen företräder. Däremot behöver en person vara folkbokförd i den kommun eller landsting som personen kandiderar i vid kommun- och landstingsval. För att bli vald till riksdagsledamot gäller i övrigt att du är svensk medborgare, att du någon gång har varit folkbokförd i Sverige, att du har fyllt 18 år senast på valdagen och att du har samtyckt i förväg till att kandidera.
Åtta ledamöter har lämnat sitt parti sedan valet 2014. Ledamöterna sitter fortfarande i riksdagen, men utan partibeteckning.