Onsdag 25 april 2018
Personer från länder som inte är medlemmar i EU eller EES som har blivit erbjudna anställning som säsongsarbetare i Sverige ska kunna få ett så kallat tillstånd för säsongsarbete. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
Möjligheten för en kommun att placera ett ensamkommande barn i en annan kommun begränsas. Tanken är att få en jämnare fördelning av mottagandet av ensamkommande barn mellan landets kommuner. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
Kronofogdemyndigheten borde kunna få information från polisen för att underlätta arbetet mot organiserad brottslighet. Id-stölder och bedrägerier bör försvåras och fler insatser behövs för att öka säkerheten på sjukhus. Riksdagen riktade tre uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen om det.
Den 28-29 april deltar riksdagens delegation till den Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) i den årliga församlingssessionen i Kairo, Egypten. Temat för mötet är bekämpandet av terrorism i Europa-Medelhavsområdet.
Tisdag 24 april 2018
Riksdagens talman Urban Ahlin deltog i en konferens för EU-ländernas talmän som hölls i Tallinn den 23-24 april. Programmet fokuserade på EU:s framtidsfrågor samt europeisk säkerhet och försvar.
Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besökte Skånes läns västra valkrets den 23 april tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.
Nu finns besluten från Valprövningsnämnden på riksdagens webbplats. Där kommer alla beslut från 1975 och framåt att finnas. Efter valet i höst kommer även information om vilka överklaganden som kommit in att finnas där.
Andre vice talman Björn Söder (SD) besökte Stockholms läns valkrets den 23 april tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.
Den 9 september är det val till riksdagen.
Den 16 april var det debatt om regeringens vårproposition. Finansminister Magdalena Andersson (S) deltog, liksom övriga riksdagspartiers ekonomisk-politiska talespersoner.
Talman Urban Ahlin tar emot vårpropositionen av finansminister Magdalena Andersson (S) i riksdagens kammare. I bakgrunden sitter de andra riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner redo att debattera den ekonomiska politiken.
Vårpropositionen innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. Regeringen bedömer också det ekonomiska läget. Riksdagen beslutar om vårpropositionen i juni.
Debatten om vårpropositionen sker i riksdagens kammare. Deltar gör förutom finansministern de andra riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner. Här syns från vänster Mats Persson (L), Emil Källström (C), Elisabeth Svantesson (M) och stående Jakob Forssmed (KD).
Magdalena Andersson (S) och Jakob Forssmed (KD) debatterade vårdköer och satsningar på äldreomsorgen.
Replikskiftet mellan Janine Alm Ericson (MP) och Elisabeth Svantesson (M) handlade om klimatpolitik.
Under debatten efterlyste Oscar Sjöstedt (SD) bättre förutsättningar för småföretag och en förändrad invandringspolitik.
Replikskiftet mellan Oscar Sjöstedt (SD) och Jakob Forssmed (KD) handlade om arbetsmarknadspolitik.
Janine Alm Ericson (MP) och Emil Källström (C) debatterade flygskatter, förnyelsebart bränsle och antibiotikaanvändning i köttproduktionen.
Ulla Andersson (V) talade om behovet av ekonomisk jämlikhet och reformer efter metoo-uppropet.
Mats Persson (L) talade om vikten av kunskap och studiero i skolan samt höjd status för läraryrket.
Den 25 maj börjar EU:s dataskyddsförordning att gälla som lag i Sverige. Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen, PUL. I samband med det införs en ny lag, dataskyddslagen, och ett flertal lagar som hänvisar till eller förhåller sig till PUL:s bestämmelser ses över och ändras.
I mars och april håller konstitutionsutskottet, KU, utfrågningar inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Där ingår bland annat granskningen av förra och nuvarande regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens it-upphandling.
Ett arbetsår i riksdagen kallas för riksmöte. Det inleds på hösten och pågår från september till september.
Varje år i februari hålls en
utrikespolitisk debatt
i riksdagen
Då presenterar
utrikesministern
vilken utrikespolitik Sverige ska driva
Regeringen styr
inriktningen
på utrikespolitiken
Regeringen ska informera om
och förankra
utrikespolitiken med riksdagen
Endast riksdagen
kan besluta om fredsbevarande trupperoch bistånd
Tillsammans utformarriksdagen och regeringen
Sveriges utrikespolitik
Det här är talman Urban Ahlin. Han är riksdagens främsta företrädare och leder riksdagens arbete.
Talmannen leder och planerar arbetet i riksdagen. Talmannen och de vice talmännen avhandlar regelbundet frågor kring riksdagsarbetet.
Talmannen och de vice talmännen turas om att vara ordförande. Det är ordföranden som ger ordet till talarna och håller reda på hur länge de pratar.
Talmannen kan företräda riksdagen nationellt och internationellt. Här besöker Indiens president Shri Pranab Mukherjee med delegation riksdagen.
Talmannen har en central roll när en ny regering bildas. Det är talmannens uppgift att föreslå en ny statsminister för riksdagen.
Riksdagsinformation svarar på frågor via telefon och e-post måndag–fredag.
Konstitutionsutskottet (KU) kan i princip ”kalla”, eller bjuda in, vem som helst till utfrågning. Men det finns ingen formell skyldighet att komma.
Riksdagen väljer justitieombudsmännen på förslag av konstitutionsutskottet, KU. Riksdagen kan också, på förslag av KU, avsätta en justitieombudsman som inte har riksdagens förtroende.
JO ska självständigt pröva sina ärenden och det går inte att överklaga JO:s beslut. KU kan alltså inte överpröva JO:s beslut.
Nästa riksdagsval äger rum söndagen den 9 september 2018. Du har rösträtt till riksdagen om du har fyllt 18 år senast på valdagen, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Det finns flera sätt att påverka lagstiftningen inom EU. När EU-kommissionen lägger fram ett nytt lagförslag presenterar den sina idéer genom så kallade offentliga samråd dit både privatpersoner, företag och organisationer är välkomna att delta. Genom ett så kallat medborgarinitiativ kan personer eller grupper också uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag i en särskild fråga.
Du kan också kontakta regeringen eller riksdagens och Europaparlamentets ledamöter och framföra dina synpunkter på ett aktuellt lagförslag.
Det finns inget krav på att en riksdagsledamot ska bo i den valkrets hen företräder. Däremot behöver en person vara folkbokförd i den kommun eller landsting som personen kandiderar i vid kommun- och landstingsval. För att bli vald till riksdagsledamot gäller i övrigt att du är svensk medborgare, att du någon gång har varit folkbokförd i Sverige, att du har fyllt 18 år senast på valdagen och att du har samtyckt i förväg till att kandidera.
Åtta ledamöter har lämnat sitt parti sedan valet 2014. Ledamöterna sitter fortfarande i riksdagen, men utan partibeteckning.