Aktuellt

Aktuell debatt om Arbetsförmedlingens organisationsförändring

Onsdag 17 april 2019

Den 3 maj håller riksdagen en aktuell debatt med anledning av Arbetsförmedlingens organisationsförändring. Vänsterpartiet har begärt debatten. Från regeringen deltar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Debatten går att se direkt och i efterhand via webb-tv.

IPU Doha april 2019. Gruppfoto med Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani . Foto: Riksdagsförvaltningen

Utbildning, jämställdhet och terrorismbekämpning i fokus för globalt parlamentarikermöte

Tisdag 16 april 2019

Den 6-11 april ledde förste vice talman Åsa Lindestam (S) en riksdagsdelegation till Interparlamentariska unionens (IPU) 140:e församling i Doha, Qatar. Utbildning, jämställdhet och terrorismbekämpning var några av frågorna som stod på dagordningen.

Sexuella trakasserier i medlemsparlamenten diskuterades på PACE:s aprilsession

Tisdag 16 april 2019

Den 8-12 april höll Europarådets parlamentariska församling, PACE, sin aprilsession i Strasbourg. Under veckan debatterades flera olika ämnen, bland annat trakasserier och våld mot kvinnor i parlamenten.

Fira demokratin under Öppet hus

Tisdag 16 april 2019

Lördagen den 27 april arrangerar riksdagen Öppet hus. Denna gång slår vi upp portarna under Kulturnatt Stockholm, klockan 18–24.

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Ukraina

Tisdag 16 april 2019

Den 21 april hålls den andra omgången av presidentvalet i Ukraina. Två svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Nordmakedonien

Måndag 15 april 2019

Den 21 april hålls presidentval i Nordmakedonien. Tre svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Regeringen bör arbeta för att reningsverk ska kunna hantera läkemedelsrester

Fredag 12 april 2019

Läkemedel och andra föroreningar hamnar i avloppsvattnet, men idag är det få reningsverk som klarar av att hantera sådana ämnen. Därför vill miljö- och jordbruksutskottet att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, om det till regeringen.

Aktuell debatt med anledning av Klimatpolitiska rådets rapport

Torsdag 11 april 2019

Den 10 maj håller riksdagen en aktuell debatt med anledning av Klimatpolitiska rådets rapport. Vänsterpartiet har begärt debatten. Från regeringen deltar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Debatten går att se direkt och i efterhand via webb-tv.

En häktesvakt öppnar dörren till en cell på häktet i Huddinge. Foto: Claudio Bresciani / TT

Riksdagen riktar uppmaningar till regeringen om straffrättsliga frågor

Torsdag 11 april 2019

Riksdagen beslutade att rikta tolv uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen om straffrättsliga frågor. Bland annat anser riksdagen att regeringen bör se över straffskalorna för sexualbrott och höja minimistraffen för våldtäkt av normalgraden och sexuellt övergrepp.

En nyfödd bebis ligger i sina föräldrars famn. Foto: Christine Olsson / TT

Utredningar om faderskap bör förenklas

Torsdag 11 april 2019

Det bör bli enklare för nyblivna ogifta föräldrar att bekräfta vem som är pappa till barnet, bland annat genom en digital bekräftelse inom 14 dagar efter att barnet har fötts. Det anser riksdagen, som riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att skynda på med lagändringar om detta.

Avtal om social trygghet mellan Sverige och Filippinerna

Torsdag 11 april 2019

Riksdagen godkände ett nytt avtal om social trygghet mellan Sverige och Filippinerna och sa därmed ja till regeringens förslag. Avtalet innehåller bestämmelser som samordnar de båda ländernas lagstiftning om ålders- efterlevande- och invaliditetspension, arbetsskada samt sjuk- och aktivitetsersättning.

Nytt material om EU

Torsdag 11 april 2019

Riksdagen presenterar nytt studiematerial om EU. Materialet består bland annat av quiz, konkreta EU-ärenden som påverkar din vardag samt lärarhandledning.  Allt material är i PDF-format med klickbara länkar och är fritt att ladda ner.

Vårdansvaret för personer som både lider av psykisk ohälsa och beroendesjukdom bör samlas hos en huvudman

Torsdag 11 april 2019

Regeringen bör se över hur vårdansvaret för personer med psykisk ohälsa och beroendesjukdom kan samlas hos en huvudman. Det anser socialutskottet, som föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta.

Foto: Melker Dahlstrand

Sök resebidrag för höstens studiebesök

Torsdag 11 april 2019

Gymnasieklasser med lång resväg till Stockholm kan söka resebidrag för ett studiebesök på riksdagen. För att ansöka måste klassen ha bokat ett besök av typen studiebesök för studerande på gymnasienivå i förväg. Sista dag att söka resebidrag för hösten är den 20 augusti.

Talmannen håller ett anförande under ceremonin. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen deltog i ceremoni som uppmärksammade folkmordet på tutsier 1994 i Rwanda

Torsdag 11 april 2019

Den 10 april höll talman Andreas Norlén ett anförande vid en ceremoni som uppmärksammade att det gått 25 år sedan folkmordet på tutsier 1994 i Rwanda.

Finansminister Magdalena Andersson (S) skakar hand med talmannen Foto: Anders Löwdin

Debatt om den ekonomiska vårpropositionen

Onsdag 10 april 2019

Den 10 april lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. Samtidigt lämnade regeringen även vårändringsbudgeten för 2019. Klockan 13 hölls en debatt där partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner deltog.

Öppet sammanträde i EU-nämnden

Onsdag 10 april 2019

EU-nämnden höll ett öppet sammanträde onsdagen den 10 april. Statsminister Stefan Löfven (S) informerade och samrådde inför det extrainsatta mötet i Europeiska rådet senare under dagen. Vid Europeiska rådets möte diskuterades Storbritanniens utträde ur EU. Sammanträdet går att se i efterhand via riksdagens webb-tv.

Tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) står jämte en storbildskärm där man ser talmannen. Foto: Riksdagsförvaltningen

Om talmansuppdraget på lärarkurs

Onsdag 10 april 2019

Tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) medverkade i en lärarkurs genom att berätta om talmannens och de vice talmännens uppdrag. Riksdagen ordnar varje år lärarkurser om riksdagen och dess arbete. Fokus för vårens kurser är riksdagens arbete med EU-frågor.

Gruppbild från talmanskonferensen i Österrike  8-9 april 2019 Foto: Johannes Zinner / Österrikes parlament

Framtidsfrågor i fokus på EU-talmanskonferens

Onsdag 10 april 2019

Talman Andreas Norlén deltog den 8-9 april i EU-talmanskonferensen i Wien. Konferensen diskuterade EU:s grannskapspolitik och det kommande Europaparlamentsvalet samt samarbetet mellan de nationella parlamenten och EU:s institutioner.

EU-nämnden sammanträder med regeringen

Tisdag 9 april 2019

Fredag den 12 april klockan 09.00 samråder EU-nämnden med regeringen inför möten i rådet för jordbruks- och fiskefrågor. Från regeringen deltar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).