Fängslandet av människorättsförsvarare i Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1752 av Sofia Damm (KD)

Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vi kan konstatera hur Turkiet går i en alltmer auktoritär riktning. Det är viktigt att följa utvecklingen i detta viktiga land, bron mellan Europa och Mellanöstern. Turkiet är en strategisk partner som besitter en central energi- och migrationspolitisk roll för Europa. Men vi kan inte se på eller rent utav tystna i vår kritik när president Erdogan styr landet bort från demokratiska principer och fängslar oliktänkande. Sedan kuppförsöket har ett hundratal tv-kanaler, tidningar och radiostationer stängts. Journalister har fått sparken, en del har fängslats. Dessutom har över 100 000 personer inom den offentliga sektorn avskedats godtyckligt uppger Amnesty International.

Som ett led i denna oroande utveckling häktades den 18 juli sex människorättsaktivister, bland annan en tysk och en svensk medborgare och Amnesty i Turkiets verksamhetschef Idil Elser.

Enligt Amnesty Sverige utreds dessa personer för medlemskap i väpnad terrororganisation, vilket man menar är helt ogrundat och politisk motiverat. Den gripne svenskens fru har berättat för Sverige Radio (17/7) att hennes man inte mår särskilt bra och är rädd för att inte bli frisläppt.

Detta sker bara veckor efter att Amnestys ordförande i Turkiet Tanner Kilic greps och anklagades för medlemskap i en terrororganisation. Detta är en tydlig upptrappning på jakten av oliktänkande och demokratifrämjande röster i landet.

Amnesty International i Turkiet riskerar nu att försvagas kraftigt. Utan civilsamhällesorganisationer som denna går Turkiet mot en alltmer auktoritär regim med återkommande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Sverige har en lång tradition av och en viktig roll i att påverka och stå upp för mänskliga rättigheter, exempelvis genom EU. Det är också EU som bidrar med mångmiljonbelopp till Turkiet för landets flyktingmottagning. Detta är ett viktigt avtal, men Sverige och EU måste också kunna lyfta frågor som rör turkiska medborgare och hur dessa behandlas av den turkiska staten.

Den tyska regeringen har krävt ett omedelbart frisläppande och utrikesministern har kallat till sig Turkiets ambassadör.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka åtgärder vidtar utrikesministern och regeringen för att sätta press på Turkiet att värna demokrati och mänskliga rättigheter och för att Amnestys och andra organisationers människorättsförsvarare omedelbart ska frisläppas?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-07-20 Överlämnad: 2017-07-20 Besvarad: 2017-08-03 Sista svarsdatum: 2017-08-03 Anmäld: 2017-08-31
Svar på skriftlig fråga