Pressmeddelande

Pressinbjudan: Seminarium med Nobels fredspristagare

Publicerat: 5 december 2018 klockan 14.40

Den 12 december arrangerar Sveriges riksdag ett seminarium med doktor Denis Mukwege som tilldelats Nobels fredspris 2018. Temat för seminariet är en diskussion bland annat om hur sexuellt våld i krig och väpnade konflikter kan förebyggas strategiskt och hur överlevare av sexuellt våld kan få upprättelse. Seminariet är öppet för inbjudna gäster och föranmäld media.

Den norska Nobelkommittén har tilldelat Nobels fredspris 2018 till Denis Mukwege och Nadia Murad för att de båda har ”riskerat sin personliga säkerhet genom att modigt kämpa mot krigsbrott och söka upprättelse för offren”. Denis Mukwege har ägnat en stor del av sitt liv åt att hjälpa kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo.

Tid: Onsdag 12 december 2018 klockan 16.30
Platserna ska vara intagna senast klockan 16.15
Plats: Andrakammarsalen, entré via Riksplan

Seminariet hålls på engelska och franska.

Program

Välkomstord av talman Andreas Norlén

Samtal med Nobels fredspristagare Denis Mukwege

Panelsamtal
Utrikesminister och fd FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor om konfliktrelaterat sexuellt våld Margot Wallström (S)
Olle Thorell (S), utrikesutskottet
Margareta Cederfelt (M), utrikesutskottet
Agneta Muvumba Sellström, forskare vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet

Moderator Annika Ben David, Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, UD

Webb-tv

Seminariet kan följas direkt samt ses i efterhand via riksdagens webb-tv.

Fototillfälle

Fototillfälle kommer att erbjudas i Andrakammarsalen strax före seminariet.

Medias föranmälan

Seminariet är öppet för media men antalet platser är begränsat och därför krävs föranmälan. Deltagande sker i mån av plats och de som tilldelas plats får besked om detta. Föranmälan görs till Anna Ström, pressekreterare, anna.strom@riksdagen.se senast måndag den 10 december klockan 12.00.

Pressackreditering

För tillträde till Riksdagshuset krävs riksdagens pressackreditering. Journalister och fotografer som inte har riksdagens pressackreditering kan ansöka om en tillfällig ackreditering. Ansökan görs till Riksdagsinformation, riksdagsinformation@riksdagen.se eller 020-349 000. Ange namn, e-postadress och telefonnummer, medieföretag, personnummer och kontaktuppgifter till närmaste chef.

För mer information

Björn Sondén, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon 08-786 43 49, bjorn.sonden@riksdagen.se

Anna Ström, talmannens pressekreterare, 072-736 62 65