Riksdagen.se använder JavaScript för vissa funktioner, till exempel webb-tv. För att kunna titta på webb-tv så behöver du ha JavaScript aktiverat i din webbläsare.
Den 11 september är det val till riksdagen.
Måndag 15 augusti 2022 Under sommaren fortsätter ledamöterna sitt riksdagsarbete på hemorten. De kan även ställa skriftliga frågor till ministrarna i regeringen hela sommaren. Flera av riksdagens utskott samt EU-nämnden sammanträder också under den här perioden. Visningar av Riksdagshuset ges på svenska och engelska måndag till fredag under sommaren. Tider för visningarna hittar du i kalendern. Efter valet den 11 september samlas den nya riksdagen den 26 september för upprop och öppnande av riksmötet 2022/23. Ceremonin för riksmötets öppnande äger rum den 27 september.
Onsdag 29 juni 2022 Den 1 juli började en rad nya lagar att gälla. Korta sammanfattningar av viktigare lagar och förordningar finns att läsa på regeringens webbplats.
Måndag 27 juni 2022 Riksdagen har röstat igenom flera förslag till grundlagsändringar under valperioden 2018–2022. För att ändringarna ska börja gälla krävs att riksdagen fattar ett beslut till med likadant innehåll under nästa valperiod.
En ny digital upplevelse
Riksdagens arbetsår, riksmötet, pågår året om. I år är det från slutet av juni ingen planerad aktivitet i riksdagens kammare under sommaren. Ledamöterna fortsätter sitt riksdagsarbete på hemorten. Riksdagen kan snabbt kallas in om det skulle behövas för att behandla brådskande ärenden.
Efter valet den 11 september samlas den nya riksdagen för upprop den 26 september. Riksmötet 2022/23 öppnar den 27 september.
De här besluten har riksdagen fattat om stöd till Ukraina:
Det är ett förslag som ett utskott för fram på eget initiativ. Förslag kommer annars oftast i en proposition från regeringen eller i en motion från ledamöter.
Ett utskottsinitiativ behandlas på vanligt sätt genom ett betänkande från utskottet som debatteras och beslutas i kammaren. Under coronakrisen har flera utskott lämnat sådana förslag.
Riksdagen är öppen för dig som vill följa debatter och omröstningar. I kammaren finns en åhörarläktare som alltid är öppen för allmänheten när ledamöterna debatterar och beslutar.
Du kan även följa debatter och omröstningar digitalt via riksdagens webb-tv både direkt och i efterhand.
Besök riksdagen
Just nu pågår ett omfattande arbete med att modernisera tekniken för webb-tv på riksdagen.se. I samband med detta har all video tillfälligt tagits bort, för att sedan ompubliceras till webbplatsen igen. Det sker stegvis och innebär att äldre videofilmer inte kommer att finnas tillgängliga under en period. Hela webb-tv-arkivet ska finnas tillgängligt igen i september.
Hur påverkas Sverige av medlemskapet i EU, vad gör EU:s olika institutioner och hur kommer en EU-lag till? På riksdagens webbplats med EU-information får du en övergripande bild av hur EU-arbetet fungerar och hur EU och Sverige hänger ihop.
Webbplatsen Sveriges riksdags EU-information
Två av de 349 ledamöterna sitter i riksdagen utan partibeteckning. Ledamöterna har lämnat sina partier sedan valet 2018.
Ett arbetsår i riksdagen kallas för riksmöte. Det inleds på hösten och pågår från september till september.
Det här är talman Andreas Norlén. Han är riksdagens främsta företrädare och leder riksdagens arbete.
Talmannen leder och planerar arbetet i riksdagen. Talmannen och de vice talmännen avhandlar regelbundet frågor kring riksdagsarbetet.
Välkommen till ett specialbibliotek inom samhällsvetenskap och juridik. Riksdagens egen kunskapskälla, en del av demokratin och öppet för alla. Foto: Melker Dahlstrand.
Riksdagens byggnader är i behov av renovering. Planen är att stegvis renovera och utveckla de olika husen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för ledamöternas och riksdagens arbete. Först ut är ledamotshuset i Gamla stan. Foto: Ulf Grünbaum / Helikopterfoto.