Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Kazakstan

Publicerad: 5 juni 2019 klockan 08.17

Den 9 juni hålls presidentval i Kazakstan. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

I valobservationen den 9 juni deltar svenska parlamentariker genom OSSE:s parlamentariska församling. Deras uppgift är att följa om valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt, genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen. Parlamentarikerna observerar valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Från Sverige deltar följande riksdagsledamöter:

Valobservationen arrangeras av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. OSSE arbetar för att förebygga konflikter och skydda mänskliga rättigheter. En viktig uppgift för organisationen är att observera parlaments- och presidentval i olika länder. De har observatörer i landet under en längre tid före och efter valet.

Presskonferens den 10 juni

Den 10 juni hålls en presskonferens i Nur-Sultan där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på OSSE:s parlamentariska församlings hemsida.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46 (0)70 399 77 73, e-post eva.hjelm@riksdagen.se.