Aktuellt

Demokratin firades på talmannens vårmiddag

Publicerad: 10 maj 2019 klockan 10.31

Uppdaterad: 14 maj 2019 klockan 09.22

Den 9 maj stod talmannen värd för den traditionsenliga vårmiddagen med temat demokrati.

Talmannen hälsade gästerna välkomna till Förstakammarsalen och årets vårmiddag.

Talmannen hälsade gästerna välkomna till Förstakammarsalen och årets vårmiddag. Foto: Melker Dahlstrand

Vårmiddagen är en traditionsenlig tillställning som talmannen står värd för.Till vårmiddagen inbjuds bland annat statsråd, riksdagsledamöter, myndighetspersoner och aktuella personer från kulturlivet och näringslivet.

Den första kvinnan att väljas in i riksdagens första kammare, Kerstin Hesselgren, gestaltas här av skådespelaren Cecilia Kyllinge.

Den första kvinnan att väljas in i riksdagens första kammare, Kerstin Hesselgren, gestaltas här av skådespelaren Cecilia Kyllinge. Foto: Melker Dahlstrand

Sveriges riksdag firar demokratins genombrott för hundra år sedan genom ett jubileum åren 2018-2022 (se vidare nedan). Årets vårmiddag hade därför temat demokrati, och av det skälet inbjöds många gäster engagerade i demokratijubileet, eller på annat sätt i frågor med anknytning till demokrati och närbesläktade ämnen såsom yttrandefrihet och rättsstat.

Om jubileet Fira demokratin!

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige kommer att högtidlighållas på olika sätt.

Webbplatsen Fira demokratin!