Aktuellt

Allmän och lika rösträtt – hundra år sedan historiskt riksdagsbeslut

Publicerad: 24 maj 2019 klockan 11.36

Riksdagen uppmärksammade hundraårsdagen av det banbrytande första riksdagsbeslutet den 24 maj 1919 om en grundlagsändring och rösträttsreform för att införa allmän och lika rösträtt. Förste vice talman Åsa Lindestam (S) invigde en affischutställning och deltog i ett panelsamtal om kvinnors strategier för påverkan, då som nu.

Panelsamtal i Riksdagsbiblioteket med förste vice talman Åsa Lindestam (S)

Seminarium om strategier för påverkan på temat "Från vykort till Facebook". Foto: Riksdagsförvaltningen

– Riksdagens första beslut om att ändra grundlagen och införa allmän och lika rösträtt i Sverige fattades just i dag för hundra år sedan. Det var en milstolpe i vår historia, en spricka i glastaket och en vunnen seger på vägen mot demokrati, säger Åsa Lindestam.

Riksdagsdirektör Ingvar Mattson inledde seminariet ”Från vykort till Facebook” med att berätta om riksdagens demokratijubileum och Åsa Lindestam talade om hur dagens kvinnliga politiker arbetar med påverkan, makt och jämställdhet. Under ledning av moderatorn Rosaline Marbinah berättade historikern Josefin Rönnbäck om kvinnors strategier för hundra år sedan och Ailin Moaf Mirlashari från StreetGäris talade om engagemang och arbete idag.

Efter seminariet invigde förste vice talman en ny affischutställning som heter Ja må den leva! och som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Utställningen består av elva affischer som är gratis att ladda ner och skriva ut för den kommun, region, bibliotek, organisation eller skola som vill använda den.

Bakgrund

För hundra år sedan beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018-2022 firar riksdagen demokratins genombrott.