Aktuellt

Hållbara transporter och infrastruktur på agendan för den nionde parlamentariska Barentskonferensen

Publicerad: 11 september 2019 klockan 13.06

Den 16–18 september samlas nordiska och ryska parlamentariker till den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda. Det övergripande temat är hållbara transporter och infrastruktur. Sveriges riksdag står som värd för konferensen som öppnas av riksdagens talman Andreas Norlén den 17 september.

Under konferensen kommer temat hållbara transporter och infrastruktur att belysas inom ett flertal områden, t.ex. industri- och handel, digitala transportlösningar, klimat- och miljö och trafiksäkerhet. Huvudrubriken för konferensen är ”Connecting the Barents region – infrastructure for a sustainable future”. Vid konferensens avslutning antas en gemensam resolution som förbereds av värdlandets parlament.

Riksdagen värd för konferensen

Konferensen anordnas med anledning av att Sverige är ordförande för regeringssidans samarbetsorgan Barents Euro-Arctic Council (BEAC) 2017-2019. Enligt praxis arrangerar det land som innehar ordförandeskapet för BEAC en parlamentarikerkonferens under ordförandeskapsperioden.

Vid sidan av det ordinarie programmet anordnas studiebesök för deltagarna till IKEA och Haparandas järnvägsstation där en mottagning äger rum under värdskap av Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län.

Ledamöter

I konferensen deltar ledamöter av de nationella parlamenten, representanter för län, fylken och regioner inom Barentsområdet samt urfolksorganisationer och andra relevanta organisationer på parlamentariker- och regeringssidan.

Den svenska delegationen till den parlamentariska Barentskonferensen 2019 består av:

Kontaktperson för media

Pressinbjudan: Pressträff vid parlamentarisk Barentskonferens i Haparanda