Aktuellt

Fira demokratin i riksdagens monter på Bokmässan

Publicerad: 26 september 2019 klockan 08.40

Den 26–29 september är riksdagen på plats på Bokmässan i Göteborg. Kom och samtala med riksdagsledamöter och talmän. Gå på seminarier om demokratins utveckling, få talmannens perspektiv på den senaste regeringsbildningen och lär dig hitta i det digitaliserade äldre riksdagstrycket. Välkommen till riksdagens monter C02:42!

Bok- och biblioteksmässan sep 2019. Översiktsbild över riksdagens monter.

Besökare i riksdagens monter på Bokmässan. Foto: Riksdagsförvaltningen

Programpunkter

Seminarium: Från vykort till riksdagen

Den kvinnliga rösträttskampen i Sverige bedrevs till stor del genom nätverkande och bildande av lokalföreningar över hela landet men en av kvinnornas strategier var att skicka vykort till varandra så att alla som hanterade vykorten kunde ta till sig av deras krav på att riksdagen skulle införa allmän och lika rösträtt Kampen ledde till att kvinnor äntligen fick rösträtt 1921 men hur ser det ut med kvinnligt nätverkande i riksdagen i dag?

Förste vice talman Åsa Lindestam (S), ordförande i riksdagens jämställdhetsgrupp samtalar med Karin Kvist Geverts, handläggare Demokrati100.se, Kungliga biblioteket om kvinnors strategier för att påverka politiken, i dag och för 100 år sedan.

Tid: torsdag 26 september klockan 10.45–11
Plats: Forskartorget

Seminariet ingår i entrébiljetten.

Mingla med förste vice talman Åsa Lindestam (S)

Tid: torsdag 26 september klockan 11.30–13
Plats: riksdagens monter C02:42

Fika med talman Andreas Norlén

Tid: torsdag 26 september klockan 15.15–16.30
Plats: riksdagens monter C02:42

Seminarium: Regeringsbildningen

Efter tre sonderingsuppdrag, sju talmansrundor och 134 dagar fick Sverige en ny regering den 21 januari 2019. Detta samtal med talman Andreas Norlén utgår ifrån det ideologiska minfält som regeringsbildningen innebar och det sakliga och analytiska förhållningssätt som den krävde.

Vad är det för nytt politiskt och ideologiskt landskap vi befinner oss i och vad har vi att vänta av framtida regeringsbildningar?

Samtalet leds av Karin Svanborg-Sjövall, vd för tankesmedjan Timbro, och Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys.

Tid: torsdag 26 september klockan 17–17.45
Plats: Scen Rum för ideologi, F2

För att lyssna på seminariet krävs seminariekort eller seminariebiljett.

Seminarium: Riksdagstrycket – en källa för biblioteken och dess användare

Lotta Åberg Brorsson bibliotekarie från Riksdagsbiblioteket berättar och visar vad som går att återfinna i det digitaliserade riksdagstrycket samt hur du söker i materialet.

Sedan ett drygt år tillbaka finns allt det äldre riksdagsdagstrycket, från 1521 till 1970, digitaliserat och fritt tillgängligt på webben. Det är en källa för till exempel släktforskare och historieintresserad allmänhet.

Tid: fredag 27 september klockan 10–10.20
Plats: Biblioteks- och berättarscenen

Seminariet ingår i entrébiljetten.

Mingla med Lotta Åberg Brorsson

Tid: fredag 27 september klockan 10.45–11.15
Plats: riksdagens monter C02:42

Seminarium: Demokrati – inte bara en sak

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, fördjupar förståelsen för olika sätt att betrakta demokrati.

Historiskt sett har demokratin inte setts på med blida ögon av tänkare och teoretiker utan på sin höjd ansetts vara det bästa av en uppsättning dåliga alternativ. Samtidigt som demokratin tappar fotfäste i land efter land råder idag på ytan konsensus om att demokrati är rätt och att demokrat är något som man vill vara. Viktor Orbán säger sig förespråka ”illiberal demokrati”, Vladimir Putin ”en annan sorts demokrati än i väst”, men de förespråkar likväl någon form av demokrati.

Tid: söndag 29 september klockan 13.25–13.40
Plats: Forskartorget

Seminariet ingår i entrébiljetten.

Mingla med Sören Holmberg

Tid: söndag 29 september klockan 14–14.30
Plats: riksdagens monter C02:42

Vad gör riksdagen på Bokmässan? Se filmen med talman Andreas Norlén.