Aktuellt

Talmannen besökte Estland

Publicerad: 18 februari 2020 klockan 13.03

Talman Andreas Norlén besökte Estland den 13 och 14 februari tillsammans med fem svenska riksdagsledamöter. Programmet under de två dagarna innehöll möten med företrädare för Estlands parlament och regering samt besök i de gamla svenskbygderna.

Talman Andreas Norlén skakar hand med Estlands talman framför flaggor

Talman Andreas Norlén träffade under besöket sin estniske talmanskollega Henn Polluaas Foto: Erik Peinar

Utöver ett möte med sin estniske kollega Henn Põlluaas deltog talmannen i en paneldiskussion i Estlands parlament på temat digital demokrati – risker och möjligheter. I Estland, till skillnad från i Sverige, är elektroniska parlamentsval sedan länge en verklighet.

Talmannen och hans delegation träffade också Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu och företrädare för Estonian Foreign Policy Institut samt besökte e-Estonia Briefing Centre.

Den 14 februari tillbringades huvuddelen av dagen i de gamla svenskbygderna kring Nuckö och Hapsal i västra delen av landet. Där träffade delegationen bland annat gymnasieelever, kyrkoföreträdare samt besökte ett museum som skildrar den svenskspråkiga minoriteten i Estland.

Den svenska delegationen bestod, utöver av talman Andreas Norlén, också av riksdagsledamöterna Gunilla Carlsson, S, Hans Wallmark, M, Caroline Nordengrip, SD, Magnus Jacobsson, KD, och Maria Gardfjell, MP.

Talman Andreas besöker Estland

Den svenska delegationen mottog en välkomsthälsning när den satt på åhörarläktaren i det estniska parlamentet. Foto: Erik Peinar