Aktuellt

Förste vice talmannen besökte Kirgizistan och Uzbekistan

Publicerad: 4 februari 2020 klockan 16.33

Förste vice talman Åsa Lindestam besökte Kirgizistan och Uzbekistan i slutet av januari i sällskap av en riksdagsdelegation.

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) på besök i Uzbekistan.

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) på besök i Uzbekistan. Foto: Riksdagsförvaltningen

- Jag tycker att det var mycket stimulerande att diskutera demokratifrågor med alla, allt från presidenten i Kirgizistan till universitetsstuderande i Uzbekistan. Alla var så ivriga att försöka förstå grunderna och de vädjade verkligen om stöd i good governance. Jag hoppas verkligen att vi kan vara en part i detta och även bistå med stöd runt Aralsjön och dess klimatförstörande, säger Åsa Lindestam.

Det fem dagar långa besöket tog sin början i Kirgizistan där delegationen med Åsa Lindestam i spetsen träffade, utöver landets president, även dess vice utrikesminister, vice premiärminister samt kvinnliga parlamentariker.

I Uzbekistan hade delegationen bland annat överläggningar med landets vice utrikesminister samt med flera parlamentariker. Åsa Lindestam höll också ett öppningsanförande vid ett rundabordssamtal vid University of World Economy and Diplomacy i huvudstaden Tasjkent.

I delegationen ingick även ledamöterna Hanna Westerén (S), Magdalena Schröder (M) och Sven-Olof Sällström (SD).