Aktuellt

Riksdagsledamot utsedd till rapportör för Polen av PACE

Publicerad: 3 juni 2020 klockan 10.20

Riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson (S) har utsetts till en av två rapportörer för Polen i Europarådets parlamentariska församling (PACE). Beslutet togs av församlingens granskningsutskott vid en videokonferens den 27 maj.

Azadeh Rojhan Gustafsson (S) har tidigare varit medrapportör för en granskning av hur de demokratiska institutionerna fungerar i Polen och rapporten från det arbetet presenterades vid PACE:s möte i januari 2020. Vid det mötet antogs en resolution med ett beslut om att återuppta granskningen av Polen, och det är för den granskningen som Azadeh Rojhan Gustafsson nu blir rapportör.

En anledning till att granskningen av Polen återupptas är de brister som finns i det polska rättsväsendet.

Som rapportör har man i uppgift att regelbundet besöka det land som granskas och ha en dialog med olika aktörer för att granska att landet uppfyller sina åtaganden om att upprätthålla demokratin, respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Sammanlagt står elva länder under granskning av PACE.

Mer information

Kontaktperson för media

Petra Sjöström, senior internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, telefon 072-716 59 25, e-post petra.sjostrom@riksdagen.se.