Aktuellt

Riksdagen öppnar vissa delar för allmänheten

Publicerad: 11 september 2020 klockan 08.26

Några av riksdagens verksamheter som varit stängda för allmänheten sedan i våras kommer nu att öppna helt eller delvis. För att minska risken för smittspridning fortsätter riksdagen att vidta åtgärder, som exempelvis att begränsa öppettider och antal besökare.

Följande verksamheter har bedömts kunna vara öppna för allmänheten, med begränsningar för att minska risken för smittspridning:

Återlämning och hämtning av böcker i Riksdagsbiblioteket

Allmänheten kommer att kunna komma till biblioteket för att lämna tillbaka böcker samt hämta beställda böcker. Besökarna kommer inte att kunna röra sig fritt i lokalerna. Denna begränsande öppning av biblioteket startar den 14 september och gäller mellan klockan 12 och 15.

Forskare kommer att få tillträde till biblioteket men behöver boka besök i förväg för att antalet personer ska kunna hållas begränsat.

Begränsat antal åhörare i kammaren

I kammaren finns en åhörarläktare som alltid är öppen för allmänheten när ledamöterna debatterar och beslutar. Tills vidare släpps maximalt 50 besökare åt gången in på läktaren.

Debatter och voteringar kan även följas digitalt via riksdagens webb-tv.

Webb-tv

Visningar fortsatt inställda

Riksdagens visningar av Riksdagshuset kommer vara fortsatt inställda med anledning av coronaviruset. Det gäller visningar för allmänheten, visningar för grupper, studiebesök för gymnasiet, besök i Demokrativerkstaden och konstvisningar i Riksdagshuset.

Under den tid som studiebesöken för gymnasieklasser är inställda finns möjlighet att boka ett digitalt möte med en av riksdagens skolkommunikatörer. Mer information finns på sidorna för lärare på riksdagens webbplats.

För lärare

 

För mer information

Kontakta riksdagsinformation@riksdagen.se, telefon: 020-349 000.