Aktuellt

Nytt studiematerial för gymnasiet och högstadiet

Torsdag 13 augusti 2015

Riksdagsförvaltningen har tagit fram nytt fördjupande studiematerial för elever på gymnasiet och högstadiet. Materialet består av studiehäftena Riksdagen i samhället, Demokratin i samhället och Demokratens handbok. 

Arbetsmarknadsutskottet föreslår nytt tillkännagivande om bred översyn av Arbetsförmedlingen

Torsdag 4 juni 2015

Arbetsmarknadsutskottet står fast vid att regeringen ska återuppta arbetet med att göra en bred översyn av Arbetsförmedlingen – och anser att arbetet bör återupptas snarast. Utskottet föreslår att riksdagen på nytt gör ett tillkännagivande till regeringen om detta. Bakom förslaget finns en majoritet i utskottet bestående av M, SD, C, FP och KD. S, MP och V reserverar sig mot förslaget.

Hvitfeldtska gymnasiet fick pris från talmannen för bästa tal

Fredag 22 maj 2015

Klass S1ab från Hvitfeldtska gymnasiet från Göteborg tog fredagen den 22 maj emot ett diplom från talman Urban Ahlin i riksdagen. Priset fick de för ett tal om EU:s arbete för integrering av romer som de skrev till riksdagens gymnasietävling EUpplyst 2015.

Höstens kurser för lärare

Måndag 11 maj 2015

Under hösten arrageras två kurser i riksdagskunskap och en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap. Kurserna i riksdagskunskap ges den 13-15 oktober och den 24-26 november. Fortbildningsdagen äger rum den 27 oktober.

Hvitfeldtska gymnasiet vann EUpplyst 2015

Torsdag 23 april 2015

Hvitfeldtska gymnasiet vann EUpplyst 2015 för ett tal om EU:s integrering av Romer. Furuhedsskolan vann priset i muntlig framställning. LÄNK Vinnarna av EUpplyst 2015

Talmannen invigde nya Demokrativerkstaden

Tisdag 14 april 2015

Den 14 april invigde talman Urban Ahlin den nya Demokrativerkstaden. När den nu byter form har den även flyttat till nya lokalen. I Demokrativerkstaden får elever i årskurs 7–9 pröva på rollen som riksdagsledamot och fatta viktiga beslut i riksdagen.

Höstens besökstider går nu att boka

Tisdag 17 februari 2015

Från och med den 20 april kan du gå in och boka höstterminens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå och visningar av Riksdagshuset. Besökstyp väljer du i vänster meny.

Fortbildningsdag den 29 april

Onsdag 11 februari 2015

Den 29 april arrangerar riksdagen en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap. Temat för dagen är riksdagens utrikespolitiska och internationella arbete.

Regeringen bör återuppta nedlagd utredning om Arbetsförmedlingen

Torsdag 5 februari 2015

Regeringen ska på nytt ta upp arbetet med översynen av Arbetsförmedlingen. Det anser en majoritet i arbetsmarknadsutskottet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Utskottet föreslår att riksdagen ska göra ett tillkännagivande till regeringen om detta. S, MP och V reserverar sig.

Elever i riksdagens Demokrativerkstad Foto: Melker Dahlstrand

Boka besök i den nya Demokrativerkstaden

Fredag 30 januari 2015

Den nya Demokrativerkstaden slår upp sina portarna den 17 april 2015. Nu kan klasser i årskurs 7-9 boka besök.

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap

Måndag 1 december 2014

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap för lärare. Kurserna ges den 10-12 februari och den 14-16 april 2015. Sista ansökningsdag för februarikursen är den 14 december 2014. För kursen i april stänger anmälan den 22 februari 2015.

Fortbildningsdag om valets konsekvenser

Fredag 14 november 2014

Den 12 november anordnades en fortbildningsdag för lärare. Under dagen hölls föreläsningar på temat valets konsekvenser och det politiska ledarskapet. Bland andra medverkade Tommy Möller, professor i statsvetenskap, Berit Högman (S), riksdagsledamot och Göran Hägglund (KD), partiledare och tidigare socialminister.

EUpplyst 2015 - 51 anmälda klasser

Måndag 3 november 2014

När anmälningstiden gick ut den 30 januari hade 51 gymnasieklasser anmält sig till tävlingen EUpplyst. Nästa steg är att eleverna tar sig an uppgiften: att ikläda sig rollen som riksdagsledamot och skriva ett tal med förslag på ny EU-politik.

Studiebesök för gymnasiet

Måndag 3 november 2014

Från och med den 3 november går det inte att välja avancerad nivå vid bokning av studiebesök för gymnasiet. Skälet till att nivån är borttagen är att för få klasser valt nivån.

Nu kan du boka besök till riksdagen

Torsdag 30 oktober 2014

Nu går det att boka in vårens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå och visningar av Riksdagshuset.

Ledamöterna i utskotten, EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden valda

Tisdag 7 oktober 2014

Den 7 oktober valde riksdagen ledamöter till de 15 utskotten, EU-nämnden samt riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden för valperioden 2014–2018. Efter det valde varje utskott ordförande och vice ordförande.

Träffa riksdagsledamöter på Bokmässan

Torsdag 25 september 2014

Riksdagen deltar på Bokmässan i Göteborg den 25–28 september. I riksdagens monter, C01:42, kan besökarna träffa riksdagsledamöter, få svar på frågor om riksdagen och EU, bekanta sig med riksdagens pedagogiska utbud och lyssna på miniföreläsningar.

Studiematerialet uppdateras

Måndag 22 september 2014

Med anledning av valresultatet korrigeras för närvarande delar av riksdagens studiematerial. Material som beställs nu är alltså baserat på uppgifter från riksdagen före valet. Rixdax är uppdaterat för valperioden 2014–2018.