Aktuellt

Säkerhetsutmaningar i Centralasien diskuteras på OSSE-möte

Måndag 14 september 2015

Säkerhetsutmaningar i Centralasien står i fokus under OSSE:s höstmöte den 15–18 september. Denna gång hålls mötet i Ulan Bator i Mongoliet. Fyra svenska riksdagsledamöter kommer att delta i mötet.

Nordiska rådet diskuterade försvarsfrågor i riksdagen

Tisdag 8 september 2015

Den 7 september arrangerade Nordiska rådet ett rundabordssamtal i riksdagen om det nordiska försvarssamarbetet och situationen i närområdet. Utöver parlamentariker från Nordiska rådet deltog bland andra ordföranden och vice ordföranden för de nationella parlamentens försvars- och utrikesutskott, försvarsminister Peter Hultqvist samt överbefälhavare Sverker Göranson.

Nordiska rådet diskuterar försvarsfrågor i riksdagen

Fredag 4 september 2015

Nordiskt försvarssamarbete och situationen i närområdet är temat för ett rundabordssamtal i riksdagen den 7 september. Bland deltagarna finns nordiska parlamentariker, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Sverker Göranson. Efter samtalet finns möjlighet för media att ställa frågor till några av deltagarna.

Flyktingsituationen i Europa uppmärksammades vid Östersjökonferensen

Onsdag 2 september 2015

En delegation med fem svenska riksdagsledamöter deltog i den parlamentariska Östersjökonferensen den 30 augusti–1 september. Vid konferensen antogs en resolution om ökat samarbete på social- och hälsovårdsområdet. Resolutionen innehöll även uppmaningar till medlemsländerna om Ukrainakrisen och flyktingsituationen i Europa.

Hälso- och sjukvårdens stora utmaningar uppmärksammas under Östersjökonferensen

Torsdag 27 augusti 2015

Fem svenska riksdagsledamöter deltar i Östersjökonferensen som äger rum i Tyskland den 30 augusti – 1 september. Temat är hälso- och sjukvårdens stora utmaningar och under konferensen förväntas en resolution om ökat samarbete inom social– och hälsovård tas fram.

Ukraina högt på dagordningen vid OSSE:s parlamentariska församlings sommarsession

Fredag 10 juli 2015

OSSE:s parlamentariska församling antog vid sommarsessionen i Helsingfors den 7–9 juli en resolution som bland annat tog upp Rysslands agerande i Ukraina och flyktingkatastrofen i Medelhavet. Vid sessionen valdes också ledamoten Margareta Cederfeldt (M) till rapportör, och ledamoten Kent Härstedt (S) fortsätter som församlingens vice president.

OSSE-möte uppmärksammar situationen i Ukraina

Fredag 3 juli 2015

Den 5–9 juli deltar svenska riksdagsledamöter i OSSE:s parlamentariska församlings sommarsession i Helsingfors. Vid sessionen kommer bland annat situationen i Ukraina, flyktingkatastrofen i Medelhavet och terrorism att debatteras.

Europarådets parlamentariska församling antar resolution om mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan

Fredag 26 juni 2015

Den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling deltog vid sessionen i Strasbourg den 22–26 juni. Vid mötet antogs bland annat en resolution gällande mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. På agendan stod även konflikten mellan Ryssland och Ukraina, migration samt skydd för visselblåsare. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talade.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Turkiet

Fredag 5 juni 2015

Fem riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar parlamentsvalet i Turkiet söndagen den 7 juni.

Talmannen tog emot Tanzanias president

Torsdag 4 juni 2015

Talman Urban Ahlin stod värd när Tanzanias president Jakaya Mrisho Kikwete med delegation besökte riksdagen den 4 juni.

Talmannen träffade Rumäniens ledare

Tisdag 26 maj 2015

Måndagen den 25 maj reste talman Urban Ahlin med en riksdagsdelegation till Rumänien på officiellt besök. Syftet med resan var att främja de parlamentariska relationerna mellan Sverige och Rumänien. Bland annat diskuterades EU-migranter och Östra partnerskapet.

Seminarium om den globala narkotikaproblematiken

Fredag 22 maj 2015

Den 27 maj arrangerar riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen, IPU, ett seminarium för att diskutera den globala narkotikaproblematiken. Seminariet tar upp hur situationen ser ut i Sverige och hur Sverige kan verka för ett förbättrat internationellt samarbete kring narkotika.

Justitieutskottet vill att vapen ska gå att spåra inom EU

Tisdag 19 maj 2015

Kravet som finns i dag på att vapen som tas in i Sverige ska märkas kommer att begränsas till att gälla bara för införsel av vapen från länder som inte är med i EU. Ett enigt justitieutskott vill därför att regeringen arbetar för att göra det lättare att spåra vapen som det handlas med inom EU.

Svenska delegationen till PA-UfM betonade vikten av solidaritet i flyktingmottagandet

Tisdag 12 maj 2015

Den 11-12 maj deltog riksdagens delegation till den Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) i den årliga församlingssessionen i Lissabon, Portugal. Vid sessionen antogs ett antal rekommendationer, bland annat om mänskliga rättigheter och migranters säkerhet.

Migration och mänskliga rättigheter i fokus vid talmansmöte

Tisdag 12 maj 2015

Den 11 maj deltog förste vice talman Tobias Billström (M) i ett toppmöte för talmän i Lissabon, Portugal. Fokus var migration och mänskliga rättigheter, med utgångspunkt i den tragedi som utspelar sig i Medelhavet.

Ökat samarbete i fokus på PA-UfM:s session

Fredag 8 maj 2015

Den 11-12 maj deltar riksdagens delegation till den Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) i den årliga församlingssessionen i Lissabon, Portugal. I samband med sessionen deltar förste vice talman Tobias Billström (M) i ett talmansmöte.

Europarådets parlamentariska församling antar resolution om den humanitära tragedin i Medelhavet

Fredag 24 april 2015

Den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling deltog vid församlingens session i Strasbourg den 20-24 april. Vid mötet uppmärksammades bland annat den humanitära tragedin i Medelhavet.

IPU antog deklaration om hållbar utveckling

Torsdag 2 april 2015

Vid Interparlamentariska unionens (IPU) möte i veckan antog parlamentsledamöter från hela världen en gemensam deklaration om hållbar utveckling som bygger på mänskliga rättigheter, bekämpning av fattigdom, fred och säkerhet. IPU antog även resolutioner om terrorism och cybersäkerhet.

Samarbete kring extremism i fokus på Nordiska Rådets session

Fredag 27 mars 2015

Terrorangreppen i Köpenhamn och hotet mot det öppna samhället var ett par av de frågor som diskuterades vid Nordiska rådets minisession i Köpenhamn 25–26 mars. Ledamöter från den svenska delegationen underströk i debatten vikten av yttrandefrihet.

Terrorism, cybersäkerhet och de nya utvecklingsmålen i fokus på IPU:s möte i Vietnam

Onsdag 25 mars 2015

Terrorism, cybersäkerhet och de nya utvecklingsmålen kommer att vara i fokus på Interparlamentariska unionens möte i Hanoi, Vietnam. Mötet äger rum den 28 mars–1 april. Talman Urban Ahlin, som leder den svenska IPU-delegationen, gör ett officiellt besök i Vietnam i samband med mötet.