Aktuellt

Talmannen bjuder in till seminarier och riksdagens monter i Almedalen

Tisdag 25 juni 2019

Talman Andreas Norlén inviger Almedalsveckan i Visby och bjuder in till seminarier och fika i riksdagens monter. Talmannen presenterar också en vandringsutställning om demokratins genombrott.

Talmannen leder delegation till Slovenien

Torsdag 20 juni 2019

Den 25–27 juni leder talman Andreas Norlén en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök till Slovenien. På programmet står bland annat möten med talman Dejan Židan, president Borut Pahor, premiärminister Marjan Šarec och utrikesminister Miro Cerar.

Talmannen står på en scen med amerikanska och svenska flaggan i bakom. Till höger en kvinna i röd klänning. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannens anförande vid firande av USA:s nationaldag

Tisdag 18 juni 2019

Talman Andreas Norlén deltog med ett tal den 18 juni när den amerikanska ambassaden höll mottagning för att fira den amerikanska nationaldagen och för att uppmärksamma 50-årsjubileet av Apollo 11:s månlandning 1969.

Beslut om utredningar av Riksrevisionens ledningsstruktur samt avgångsvillkor och karens för riksrevisorer

Måndag 17 juni 2019

Den parlamentariska utredningen om Riksrevisionens ledningsstruktur har den 17 juni lämnat sin redovisning till talmannen. Även den särskilde utredare som utrett riksrevisorers karenstid och avgångsvillkor har lämnat sin redovisning till talmannen. Talmannen har på riksdagsstyrelsens uppdrag fattat beslut om remissbehandling av de två utredningarnas förslag.

Talmannen tar emot Sydkoreas president på Riksplan. Foto: Anders Löwdin

Talmannen tog emot Sydkoreas president

Fredag 14 juni 2019

Den 14 juni tog talman Andreas Norlén emot Sydkoreas president Moon Jae-in som var på statsbesök i Sverige.

Beslut om direktiv för en parlamentarisk utredning om översyn av riksdagens arbete

Fredag 14 juni 2019

Riksdagsstyrelsen beslutade den 12 juni att en översyn ska göras av några delar av riksdagens arbete. Det handlar bland annat om tidpunkten för när budgetpropositionen senast ska lämnas och regler om provisorisk budget för det fall riksdagen inte fattar beslut om budgeten i tid.

Besök av Armeniens talman 12 juni 2019. Delegationen besöker kvinnorummet. Foto: Anders Löwdin

Armeniens talman på officiellt besök

Torsdag 13 juni 2019

Talman Andreas Norlén tog emot talmannen i Armeniens nationalförsamling Ararat Mirzoyan med delegation på officiellt besök i Sverige den 10-13 juni.

Kulturutskottets uppföljningsgrupp vill se förbättrade resultatredovisningar från regeringen

Torsdag 13 juni 2019

Mer enhetliga och mer heltäckande resultatredovisningar. Det är två önskemål från kulturutskottets uppföljningsgrupp som i en ny rapport har granskat regeringens resultatredovisning för utgiftsområdet kultur, medier, trossamfund och fritid.

Talman och förste vice talman vid ett jämställdhetsseminarium i Oslo 4 juni 2014. De sitter vid ett stort bord. Foto: Peter Mydske / Stortinget

Förste vice talman ledde delegation till Norge för nordiskt samtal om jämställdhet

Onsdag 12 juni 2019

Den 5 juni ledde förste vice talman Åsa Lindestam (S), en delegation från riksdagen till Norge för att delta i ett nordiskt rundabordssamtal om jämställdhet i parlamenten.

Ålands talman tar emot Sveriges tredje vice talman Foto: Riksdagsförvaltningen

Tredje vice talman besökte Åland

Onsdag 12 juni 2019

Den 9-10 juni besökte tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) Åland och togs emot av åländska lagtingets talman Gun-Mari Lindholm. Syftet med besöket var att fira Ålands självstyrelsedag i Mariehamn.

Talman Andreas Norlén står upp tillsammans med kungafamiljen vid nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Talmannen höll högtidstal på nationaldagen

Fredag 7 juni 2019

Vid nationaldagsfirandet på Skansen den 6 juni höll riksdagens talman Andreas Norlén högtidstalet. På programmet stod också bland annat artistuppträdanden, nationalsången samt utdelning av flaggor och fanor.

Stortingets president tar emot talmannen. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Talmannen ledde delegation på officiellt besök till Norge

Fredag 7 juni 2019

Den 4-5 juni ledde talman Andreas Norlén en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök i Stortinget i Oslo.

Officiellt besök av Armeniens talman

Onsdag 5 juni 2019

Talmannen i Armeniens nationalförsamling Ararat Mirzoyan avlägger ett officiellt besök i Sverige den 10-13 juni. Talman Andreas Norlén tar emot den gästande delegationen i riksdagen.

Talmannen på officiellt besök till Norge

Fredag 31 maj 2019

Den 4–5 juni leder talman Andreas Norlén en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök i Stortinget i Oslo. Besöket blir talmannens första officiella besök i Norge. I delegationen ingår riksdagsledamöterna Gunilla Carlsson (S), Alexandra Anstrell (M), Aron Emilsson (SD) och Magnus Ek (C).

Talmannen, kungen med flera står framför monumentet Restare Foto: Bezav Mahmod / Försvarsmakten

Veteraner tackades och hedrades

Fredag 31 maj 2019

Talman Andreas Norlén deltog i firandet av veterandagen den 29 maj. Ceremonin hölls vid Sjöhistoriska museet med musik, kransnedläggning, medaljering och tal av talmannen, statsminister Stefan Löfven (S) och överbefälhavare Micael Bydén. Den hölls i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip.

Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen invigde demokratiutställning

Onsdag 29 maj 2019

Talman Andreas Norlén invigde riksdagens demokratiutställning Fira demokratin! på Skansen. Invigningen ägde rum den 29 maj, på dagen hundra år efter rösträttsrörelsens medborgarfest, som hölls just på Skansen, för att fira riksdagens första beslut om att ändra grundlagen och införa allmän och lika rösträtt.

Talmannen håller högtidstal på nationaldagen

Onsdag 29 maj 2019

Vid nationaldagsfirandet på Skansen den 6 juni kommer riksdagens talman Andreas Norlén att hålla högtidstalet. På programmet står också bland annat artistuppträdanden, nationalsången samt utdelning av flaggor och fanor.

Talmansbesök Vietnam 28 maj 2019. Signeringen Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen tog emot Vietnams premiärminister

Tisdag 28 maj 2019

Talman Andreas Norlén tog den 28 maj emot Nguyễn Xuân Phúc, Vietnams premiärminister, med delegation vid deras besök i riksdagen. Mötet hölls vid en lunch där också riksdagsledamöter från utrikesutskottet deltog.

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) på besök på Gotland. Hon står tillsammans med två andra och får konfetti över sig. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Demokratifirande på Gotland

Tisdag 28 maj 2019

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) besökte Gotlands län den 26 och 27 maj som ett led i riksdagens demokratijubileum. Besöket genomfördes i samarbete med tillförordnad landshövding Peter Molin.

Talmannen träffar gymnasieelever på Hagagymnasiet i Norrköping Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen besökte skolor inför valet till Europaparlamentet

Måndag 27 maj 2019

Den 20-23 maj besökte talman Andreas Norlén gymnasieskolor i Norrköping, Eskilstuna, Uppsala och Västerås. Syftet med skolbesöken var att träffa förstagångsväljare och ta upp frågor om valet till Europaparlamentet den 26 maj och belysa riksdagens roll i förhållande till EU.