Aktuellt

Minnesstund i riksdagen för Förintelsens offer

Torsdag 23 januari 2020

Den 23 januari höll talman Andreas Norlén ett anförande vid en minnesstund i riksdagen för offren för Förintelsen. Bakom arrangemanget, som hölls i Bankhallen i riksdagen, stod Riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.

Skatteutskottet föreslår ny skatt på plastkassar

Torsdag 23 januari 2020

Den 1 mars ska en skatt på bärkassar av plast införas, det föreslår skatteutskottet. Skatten ska vara tre kronor per kasse. M och SD reserverar sig mot förslaget.

Talmannen höll minnesstund för flygoffren från nedskjutningen över Iran

Torsdag 23 januari 2020

Onsdag den 22 januari höll talman Andreas Norlén en minnesstund i riksdagen för offren från nedskjutningen av ett passagerarplan över Iran. Minnesstunden går att se i efterhand via webb-tv på riksdagens webbplats.

Pressinbjudan: Minnesstund för offren från det nedskjutna passagerarplanet över Iran

Onsdag 22 januari 2020

Talman Andreas Norlén håller i dag, onsdag, ett anförande två veckor efter nedskjutningen av passagerarplanet över Iran. Därefter hålls en tyst minut för offren.

Talmannen besöker Stockholms län

Tisdag 21 januari 2020

Talman Andreas Norlén besöker Stockholms län den 24–25 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.

Talmannen håller tal under invigningen Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen höll tal vid invigningen av Kroatiens EU-ordförandeskap

Torsdag 16 januari 2020

Talman Andreas Norlén höll ett tal vid invigningen av det kroatiska EU-ordförandeskapet på Historiska museet. Värd var Kroatiens ambassadör Siniša Grgić.

Andre vice talman Lotta Johnsson står framför en portabel utställning om demokratijubiléet. Det ramlar konfetti på henne. Foto: Dzenana Basic, Oskarshamns kommun

Andre vice talmannen besökte Kalmar län

Måndag 13 januari 2020

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve besökte Kalmar län den 10–11 januari. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar.

Barn sitter i en trappa. Några barn gör high-five med talmannen. Bredvid står en man och läser på ett papper. Jens Mattsson, Länsstyrelsen

Talmannen besökte Jönköping

Måndag 13 januari 2020

Talman Andreas Norlén besökte Jönköpings län den 10 januari. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Helena Jonsson.

Talmannen besöker Jönköping

Onsdag 8 januari 2020

Talman Andreas Norlén besöker Jönköpings län den 10 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Helena Jonsson.

Andre vice talmannen besöker Kalmar län

Onsdag 8 januari 2020

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve besöker Kalmar län den 10–11 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar.

Talmannen höll tal efter årets sista votering

Torsdag 19 december 2019

Den 18 december fattade riksdagen de sista besluten för året. Efter voteringen höll talman Andreas Norlén ett tal till ledamöterna i kammaren.

Ett bildmontage med en kraftledning, en person vid en skogsbrand och en hög med pengar. Foto: Adam Wrafter / TT, Håkan Pettersson / Matton. Fotomontage: Riksdagsförvaltningen.

Pengar har fördelats inom tre utgiftsområden

Torsdag 12 december 2019

Riksdagen har fattat beslut om tre av de 27 utgiftsområdena i statens budget. Besluten handlar bland annat om hur mycket pengar som nästa år ska gå till samhällets krisberedskap, energiforskning och kommunikationer.

Rifoseminarium 11 december 2019 med Nobelpristagare. Talmannen och Duflo är på väg in i Förstakammarsalen. Foto: Melker Dahlstrand

Nobelpristagare gästade riksdagen

Torsdag 12 december 2019

På onsdagen den 11 december gästade tre färska Nobelpristagare riksdagens Förstakammarsal. Sällskapet Riksdagsledamöter och forskare, Rifo, var arrangör och talman Andreas Norlén höll öppningsanförandet.

Förslag att komplementbostadshus ska få vara 30 kvadratmeter

Torsdag 12 december 2019

Från och med den 1 mars nästa år ska det bli möjligt att bygga ett komplementbostadshus på 30 kvadratmeter utan bygglov, det föreslår ett enigt civilutskott. M, SD och KD reserverar sig när det gäller reglerna för komplementbyggnader och bygganmälan.

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) vid ett mötesbord. Foto: Riksdagsförvaltningen

Antarktis i fokus

Torsdag 5 december 2019

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) deltog i den första parlamentarikerkonferensen om Antarktis i London den 2–3 december.

Ja till förslag om sänkt skatt på drivmedel

Fredag 29 november 2019

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att sänka koldioxidskatten på bensin och diesel. Skattesänkningen görs för att motverka de ökade priser på bensin och diesel som kan uppstå i och med den årliga indexuppräkningen och den så kallade reduktionsplikten.

Höjda säkerhetskrav på ny trådlös digital infrastruktur

Onsdag 27 november 2019

Regeringen har föreslagit lagändringar som ska göra det möjligt att ta hänsyn till Sveriges säkerhet när ny trådlös digital infrastruktur, som 5G-nät, byggs ut. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Reykjavik Global Forum november 2019. Från riksdagen förste vice talman Åsa Lindestam (S), och vice talmannen i Rwandas senat, Espérance  Nyirasafari och andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) Foto: Riksdagsförvaltningen

Jämställdhet i fokus under konferens i Reykjavik

Torsdag 21 november 2019

"Makt tillsammans" var temat för konferensen Reykjavik Global Forum – Women Leaders den 18-20 november. Förste vice talman Åsa Lindestam (S) och andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) representerade Sveriges riksdag.

Förslag att höja säkerhetskraven på ny trådlös digital infrastruktur

Onsdag 20 november 2019

Det bör bli möjligt att ta hänsyn till Sveriges säkerhet när ny trådlös digital infrastruktur, som 5G-nät, byggs ut. Det anser trafikutskottet. Utskottet anser också att riksdagen bör rikta ett tillkännagivande till regeringen om att Säpo och Försvarsmakten ska kunna överklaga tillstånd att använda radiosändare till regeringen. S, C, V och MP har invändningar i en reservation.

Talmannens höstmiddag 14 november 2019. Janine Alm Ericson hälsar på talmannenm Foto: Anders Löwdin

Regional och kommunal demokrati i fokus på talmannens höstmiddag

Fredag 15 november 2019

Den 14 november ägde talmannens årliga höstmiddag rum. Temat för kvällen var regional och kommunal demokrati, eftersom det 2019 är hundra år sedan de första kommun- och landstingsvalen med allmän och lika rösträtt ägde rum i Sverige.