Aktuellt

Talman Andreas Norlén skakar hand med Estlands talman framför flaggor Foto: Erik Peinar

Talmannen besökte Estland

Tisdag 18 februari 2020

Talman Andreas Norlén besökte Estland den 13 och 14 februari tillsammans med fem svenska riksdagsledamöter. Programmet under de två dagarna innehöll möten med företrädare för Estlands parlament och regering samt besök i de gamla svenskbygderna.

Diplomatiska kåren i Andrakammarsalen Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen höll tal vid mottagning för diplomatiska kåren

Fredag 14 februari 2020

Talmannen höll den 12 februari ett tal vid den mottagning för diplomatiska kåren som hölls med anledning av den utrikespolitiska debatten. 

Talmannen på officiellt besök i Estland

Onsdag 12 februari 2020

Talman Andreas Norlén besöker Estland den 13 och 14 februari tillsammans med fem svenska riksdagsledamöter. Programmet under de två dagarna innehåller möten med företrädare för Estlands parlament och regering samt besök i de gamla svenskbygderna.

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) på besök i Uzbekistan. Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talmannen besökte Kirgizistan och Uzbekistan

Tisdag 4 februari 2020

Förste vice talman Åsa Lindestam besökte Kirgizistan och Uzbekistan i slutet av januari i sällskap av en riksdagsdelegation.

Talmannen höll tal vid brittiskt besök i riksdagen

Måndag 3 februari 2020

Den 31 januari, dagen då Storbritannien lämnade EU, besökte landets ambassadör Judith Gough riksdagen. I samband med besöket höll talmannen ett tal.

Statsminister Stefan Löfven (S), talman Andreas Norlén och kronprinsessan Victoria vid tända ljus under en minneshögtid med anledning av 75-årsdagen av koncentrationslägret Auschwitz befrielse. FotoL: Lise Åserud / TT

Talmannen deltog i ceremoni till minnet av Förintelsen

Onsdag 29 januari 2020

Den 27 januari högtidlighölls minnet av Förintelsen vid en stor internationell minnesceremoni i dödslägret Auschwitz-Birkenau som befriades på dagen för 75 år sedan. Talman Andreas Norlén deltog, tillsammans med kronprinsessan, statsministern samt sju överlevande i ceremonin.

Talman Andreas Norlén invigde demokratiutställningen på Sigtuna museums utställningslokal i Valsta. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen besökte Stockholms län

Tisdag 28 januari 2020

Talman Andreas Norlén besökte Stockholms län den 24–25 januari. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.

Minnesstund i riksdagen för Förintelsens offer

Torsdag 23 januari 2020

Den 23 januari höll talman Andreas Norlén ett anförande vid en minnesstund i riksdagen för offren för Förintelsen. Bakom arrangemanget, som hölls i Bankhallen i riksdagen, stod Riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.

Skatteutskottet föreslår ny skatt på plastkassar

Torsdag 23 januari 2020

Den 1 mars ska en skatt på bärkassar av plast införas, det föreslår skatteutskottet. Skatten ska vara tre kronor per kasse. M och SD reserverar sig mot förslaget.

Talmannen höll minnesstund för flygoffren från nedskjutningen över Iran

Torsdag 23 januari 2020

Onsdag den 22 januari höll talman Andreas Norlén en minnesstund i riksdagen för offren från nedskjutningen av ett passagerarplan över Iran. Minnesstunden går att se i efterhand via webb-tv på riksdagens webbplats.

Pressinbjudan: Minnesstund för offren från det nedskjutna passagerarplanet över Iran

Onsdag 22 januari 2020

Talman Andreas Norlén håller i dag, onsdag, ett anförande två veckor efter nedskjutningen av passagerarplanet över Iran. Därefter hålls en tyst minut för offren.

Talmannen besöker Stockholms län

Tisdag 21 januari 2020

Talman Andreas Norlén besöker Stockholms län den 24–25 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.

Talmannen håller tal under invigningen Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen höll tal vid invigningen av Kroatiens EU-ordförandeskap

Torsdag 16 januari 2020

Talman Andreas Norlén höll ett tal vid invigningen av det kroatiska EU-ordförandeskapet på Historiska museet. Värd var Kroatiens ambassadör Siniša Grgić.

Andre vice talman Lotta Johnsson står framför en portabel utställning om demokratijubiléet. Det ramlar konfetti på henne. Foto: Dzenana Basic, Oskarshamns kommun

Andre vice talmannen besökte Kalmar län

Måndag 13 januari 2020

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve besökte Kalmar län den 10–11 januari. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar.

Barn sitter i en trappa. Några barn gör high-five med talmannen. Bredvid står en man och läser på ett papper. Jens Mattsson, Länsstyrelsen

Talmannen besökte Jönköping

Måndag 13 januari 2020

Talman Andreas Norlén besökte Jönköpings län den 10 januari. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Helena Jonsson.

Talmannen besöker Jönköping

Onsdag 8 januari 2020

Talman Andreas Norlén besöker Jönköpings län den 10 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Helena Jonsson.

Andre vice talmannen besöker Kalmar län

Onsdag 8 januari 2020

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve besöker Kalmar län den 10–11 januari. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar.

Talmannen höll tal efter årets sista votering

Torsdag 19 december 2019

Den 18 december fattade riksdagen de sista besluten för året. Efter voteringen höll talman Andreas Norlén ett tal till ledamöterna i kammaren.

Ett bildmontage med en kraftledning, en person vid en skogsbrand och en hög med pengar. Foto: Adam Wrafter / TT, Håkan Pettersson / Matton. Fotomontage: Riksdagsförvaltningen.

Pengar har fördelats inom tre utgiftsområden

Torsdag 12 december 2019

Riksdagen har fattat beslut om tre av de 27 utgiftsområdena i statens budget. Besluten handlar bland annat om hur mycket pengar som nästa år ska gå till samhällets krisberedskap, energiforskning och kommunikationer.

Rifoseminarium 11 december 2019 med Nobelpristagare. Talmannen och Duflo är på väg in i Förstakammarsalen. Foto: Melker Dahlstrand

Nobelpristagare gästade riksdagen

Torsdag 12 december 2019

På onsdagen den 11 december gästade tre färska Nobelpristagare riksdagens Förstakammarsal. Sällskapet Riksdagsledamöter och forskare, Rifo, var arrangör och talman Andreas Norlén höll öppningsanförandet.