Aktuellt

Partiledardebatt 16 oktober 2019. Statsminister Stefan Löfven (S) talar Foto: Anders Löwdin

Riksdagsårets första partiledardebatt

Onsdag 16 oktober 2019

Den 16 oktober är det dags för riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen. Debatten går att se i efterhand via webb-tv och tolkas till engelska och teckenspråk.

Regeringen bör utreda möjligheten att ta fram statistik över hushållens tillgångar och skulder

Tisdag 15 oktober 2019

Finansutskottet vill att regeringen ska utreda hur en detaljerad statistik över hushållens tillgångar och skulder ska kunna byggas upp. Statistiken behövs för att myndigheter ska kunna göra djupgående analyser av skuldutvecklingen och motverka finansiell instabilitet. SD reserverar sig mot förslaget.

Talmannen besökte Lettland oktober 2019. TM och Lettlands talman är på väg in i kammaren genom en stor dörr. Foto: Ernests Dinka / Lettlands parlament

Demokrati och säkerhet i fokus vid besök i Lettland

Tisdag 15 oktober 2019

Den 9-12 oktober gjorde talman Andreas Norlén och en delegation med svenska riksdagsledamöter ett officiellt besök i Lettland. Talmannen träffade bland andra talman Ināra Mūrniece, president Egils Levits och premiärminister Krisjanis Karins samt deltog i en säkerhetspolitisk konferens.

Öppet sammanträde i EU-nämnden

Måndag 14 oktober 2019

EU-nämnden håller ett öppet sammanträde onsdagen den 16 oktober. Då kommer statsminister Stefan Löfven (S) att samråda inför mötet i Europeiska rådet den 17–18 oktober. Vid det mötet kommer Europeiska rådet diskutera bland annat EU:s långtidsbudget och Storbritanniens utträde ur EU.

Partibidragsnämndens beslut om stöd till politiska partier och riksdagspartiernas kvinnoorganisationer

Måndag 14 oktober 2019

Partibidragsnämnden har beslutat om summan för det statliga stödet till politiska partier för stödåret 2019/2020, och till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer för stödåret 2020.

Aktuell debatt med anledning av det höga antalet dödsolyckor i arbetslivet

Fredag 11 oktober 2019

Fredagen den 25 oktober klockan 9 håller riksdagen en aktuell debatt med anledning av det höga antalet dödsolyckor i arbetslivet. Vänsterpartiet har begärt debatten. Från regeringen deltar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Riksdagsledamöter deltog i Natos parlamentariska församlings höstsession

Fredag 11 oktober 2019

Fem ledamöter av riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling deltog i församlingens 65:e session i London den 11–14 oktober.

Stärkande av internationell rätt temat för IPU-möte i Belgrad

Torsdag 10 oktober 2019

Den 12–17 oktober deltar riksdagens delegation till den Interparlamentariska unionen (IPU) i IPU:s 141:e möte i Belgrad, Serbien. Att förbättra jämställdheten och stärka unga människors inflytande är några av frågorna på dagordningen.

Socialutskottet föreslår ja till att hjälp med andning ska vara ett grundläggande behov

Torsdag 10 oktober 2019

Socialutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Det innebär att hjälp med andning ska ses som ett grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans.

Riksdagsledamöternas arvoden höjs

Onsdag 9 oktober 2019

Riksdagens arvodesnämnd har beslutat höja riksdagsledamöternas arvoden från 1 november. Vid beslutet har nämnden särskilt tagit hänsyn till löneförändringarna på arbetsmarknaden under 2019.

Talmannen gör ett officiellt besök i Lettland

Onsdag 9 oktober 2019

Talman Andreas Norlén leder en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök i Lettland 9-12 oktober. Syftet med besöket är bland annat att stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Lettland och att diskutera sakfrågor som är intressanta för de båda parlamenten.

Förslag om förbättrat grundskydd för pensionärer och höjda åldersgränser i pensionssystemet

Tisdag 8 oktober 2019

Höjd garantipension, förändringar i bostadstillägget för pensionärer och höjda åldersgränser i pensionssystemet, det är några av regeringens förslag utifrån Pensionsgruppens överenskommelse. Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslagen. SD och V har invändningar mot förslagen.

Talmannen besöker Dalarna oktober 2019. TM håller föredrag inför många elever. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen besökte Dalarna

Måndag 7 oktober 2019

Talman Andreas Norlén besökte Dalarnas län den 4–5 oktober. Programmet hade fokus på demokrati och var en del av riksdagens firande av demokratins genombrott i Sverige för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Ylva Thörn.

Gruppbild på svenska Osse-delegater Foto: Riksdagsförvaltningen

Stärkt säkerhet runt Medelhavet i fokus på OSSE-möte

Måndag 7 oktober 2019

Den 4–6 oktober deltog svenska riksdagsledamöter i den parlamentariska församlingen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE PF) årliga höstmöte. Temat för mötet var stärkt säkerhet i det europeiska Medelhavsområdet.

Talmannen talar på Siprikonferens Foto: SIPRI

Talmannen öppnade Sipris säkerhetspolitiska konferens

Fredag 4 oktober 2019

Den 3 oktober höll talman Andreas Norlén öppningsanförandet vid tankesmedjan Sipris fjärde säkerhetspolitiska konferens i Stockholm. Temat för konferensen var konflikt och teknologi.

Kränkningar av demokratiska rättigheter diskuterades på Europarådets höstmöte

Fredag 4 oktober 2019

Den 30 september–4 oktober höll Europarådets parlamentariska församling, PACE, möte i Strasbourg. Elva ledamöter från riksdagens delegation till Europarådet deltog.

Motioner lämnas in sista dagen på allmänna motionstiden. Foto: Riksdagsförvaltningen

3 317 motioner inlämnade under allmänna motionstiden

Torsdag 3 oktober 2019

Under allmänna motionstiden får riksdagsledamöterna lämna motioner om alla områden som riksdagen kan besluta om. I år pågick den allmänna motionstiden mellan 10 september och 3 oktober och 3 317 motioner lämnades in av ledamöterna. Siffran är preliminär. 

Ja till ändring i det nordiska skatteavtalet

Onsdag 2 oktober 2019

Riksdagen sa ja till ändringar i skatteavtalet mellan de nordiska länderna. Syftet med avtalet är att undvika dubbelbeskattning av inkomst och förmögenhet. Förändringarna innebär att det införs nya internationella minimistandarder på skatteavtalsområdet.

Kransar på plats vid Minnesmonumentet efter Estoniakatastrofen för 25 år sedan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Minnesceremoni för M/S Estonias förlisning

Måndag 30 september 2019

Den 28 september, 25 år efter M/S Estonias förlisning, hölls en minnesceremoni vid Estoniamonumentet i Stockholm. Talman Andreas Norlén lade ner en krans från Sveriges riksdag och höll ett tal om att minnas och hedra dem som omkom, de överlevande och de anhöriga.

Talmannen besöker bokmässan, sep 2109. Han talar med besökare. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talman och förste vice talman firade demokratin på Bokmässan

Måndag 30 september 2019

Talman Andreas Norlén och förste vice talman Åsa Lindestam (S) medverkade på Bokmässan i Göteborg den 26 september på temat Fira demokratin.