Aktuellt

Samråd i EU-nämnden inför möte i ministerrådet

Torsdag 15 september 2016

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 16 september. Några av de frågor som väntas diskuteras är en mer systematisk uppföljning av Europeiska rådets slutsatser och kommissionens kommande arbetsprogram för 2017.

Kungen står i kammaren. Foto: Melker Dahlstrand

Nu har det nya riksmötet öppnat

Onsdag 14 september 2016

Den 13 september öppnade riksdagens nya arbetsår, riksmötet 2016/17. Kungen förklarade riksmötet öppnat på talman Urban Ahlins begäran. Statsminister Stefan Löfven (S) läste upp regeringsförklaringen.

Öppet samråd i EU-nämnden inför EU-toppmöte

Onsdag 14 september 2016

EU-nämnden håller ett öppet sammanträde torsdagen den 15 september. Vid sammanträdet samråder statsminister Stefan Löfven (S) med EU-nämnden inför informellt möte mellan de 27 stats- och regeringscheferna den 16 september.

Höstens propositioner och skrivelser

Onsdag 14 september 2016

Regeringen har presenterat vilka propositioner och skrivelser den planerar att lämna till riksdagen fram till mitten av januari 2017.

Seminarium om FN:s hantering av sexuellt våld i fält och behandlingen av visselblåsare

Fredag 9 september 2016

Den 14 september arrangeras i Sveriges riksdag ett seminarium om hanteringen av sexuellt våld i fält och den påstådda tystnadskulturen inom FN. Frågan om Sveriges plats i Säkerhetsrådet kan göra skillnad kommer bland annat att diskuteras. Anders Kompass och Inga-Britt Ahlenius medverkar och pratar om sina erfarenheter från FN-systemet. Seminariet är öppet för media coh kan följas via webb-tv.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Vitryssland

Fredag 9 september 2016

Fyra riksdagsledamöter deltar i en valobservation av parlamentsvalet i Vitryssland den 11 september. Kent Härstedt (S) är samordnare för den internationella delegation som observerar valet.

Utmaningar inom utbildning och arbetsmarknad i fokus på Östersjökonferens i Riga

Fredag 26 augusti 2016

25 år av parlamentariskt Östersjösamarbete uppmärksammas vid årets Östersjökonferens den 28-30 augusti. Det övergripande temat för mötet är utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. Fem riksdagsledamöter deltar.

Människor promenerar utanför Riksdagshuset Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagen under sommaren

Fredag 26 augusti 2016

Den 8 september är det interpellationsdebatter i kammaren. Då svarar ministrarna i regeringen på frågor från riksdagens ledamöter. Det nya riksdagsåret, riksmöte 2016/17, börjar den 13 september. Fram till riksmötets öppnande fortsätter ledamöterna sitt riksdagsarbete på hemorten. De kan också ställa skriftliga frågor till ministrarna i regeringen.

Åtta personer med kransar i händerna går mot en minnessten. Förste vice talman Tobias Billström (M) andra från vänster. Foto: Lettlands parlament.

Förste vice talman på nordisk-baltisk talmanskonferens

Tisdag 23 augusti 2016

Förste vice talman Tobias Billström (M) besökte den 20-22 augusti Estland och Lettland för att delta i den nordisk-baltiska talmanskonferensen samt i uppmärksammandet av de baltiska ländernas 25 år av självständighet sedan 1991.

Talmannens uttalande med anledning av CH Hermanssons bortgång

Onsdag 27 juli 2016

Carl-Henrik Hermansson, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, har gått bort. - Jag har mottagit det sorgliga beskedet om CH Hermanssons bortgång. Som partiledare spelade han en viktig roll i svensk politik, säger talman Urban Ahlin.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt leder valövervakning i Vitryssland

Måndag 25 juli 2016

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) har utnämnts till särskild koordinator för organisationen OSSE:s valövervakning vid parlamentsvalet i Vitryssland den 11 september. Utnämningen har gjorts av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Talmannen uttalar sig med anledning av Thorbjörn Fälldins bortgång

Söndag 24 juli 2016

– Det är med sorg jag mottagit beskedet att den tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin har avlidit. Thorbjörn Fälldin var en engagerad och brett respekterad politiker. Vi kommer utan tvekan att minnas hans roll i svensk politisk historia, säger talman Urban Ahlin.

Talmannen kommenterar attacken i Nice

Fredag 15 juli 2016

– Ännu en gång har Frankrike drabbats av ett ofattbart våldsdåd. Den här gången på själva nationaldagen då man hyllar frihet, jämlikhet och broderskap. Mina varmaste tankar går till offren och deras familjer och till hela Frankrikes folk, säger talman Urban Ahlin.

Samråd om Kina och stöd till mjölk- och grisbönder

Onsdag 13 juli 2016

Regeringen samråder med EU-nämnden den 15 juli. Ett par av de frågor som ska diskuteras är EU:s relation till Kina samt stöd till mjölk- och grisbönder.

Samråd om penningtvätt och investeringar

Onsdag 6 juli 2016

Regeringen samråder med EU-nämnden den 8 juli. Ett par av de frågor som ska diskuteras är bekämpning av penningtvätt och det fortsatta arbetet med investeringsplanen för Europa.

Besök riksdagens monter i Almedalen

Måndag 4 juli 2016

Riksdagsförvaltningen finns på plats under Almedalsveckan den 3-6 juli. Välkommen till vår monter där vi svarar på frågor om bland annat riksdagen, den demokratiska processen och riksdagens digitala kanaler.

Riksdagsledamöter deltar i OSSE:s sommarmöte i Tbilisi

Fredag 1 juli 2016

Den 1-5 juli deltar svenska riksdagsledamöter i OSSE:s parlamentariska församlings sommarsession i Tbilisi, Georgien. Församlingen kommer att debattera och uppmärksamma bland annat den rådande säkerhetssituationen i Europa, flyktingkatastrofen vid Medelhavet och terrorism.

Riksrevisorernas löner höjs

Fredag 1 juli 2016

Nämnden för lön till riksdagens ombudsmän och riksrevisorerna har fattat beslut om lön för de tre riksrevisorerna.

Öppet samråd i EU-nämnden inför EU-toppmöte

Måndag 27 juni 2016

EU-nämnden håller ett öppet sammanträde den 28 juni. Vid sammanträdet samråder statsminister Stefan Löfven (S) med EU-nämnden inför möte i Europeiska rådet den 28-29 juni.

Per Bill (M), Veronica Palm (S) och Lena Ek (C) sitter i kammaren i väntan på att avtackningen ska börja. Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen tackade av ledamöter

Torsdag 23 juni 2016

Den 22 juni höll talman Urban Ahlin ett tal i kammaren inför sommaren. Talmannen tackade också av de ledamöter som lämnat sina uppdrag.