Aktuellt

Foto: Thomas Henrikson/SIPRI

Talmannen bjöd in till seminarium om konflikterna i Mellanöstern

Den 13 september bjöd talman Urban Ahlin, utrikesutskottet och SIPRI in till ett seminarium på temat ”Hur påverkar konflikterna i Mellanöstern miljoner människors liv – de flesta boendes i städer – och vad kan göras för att mildra deras lidande?”.

Ingen misstroendeförklaring mot statsministern

Riksdagen röstade nej till Sverigedemokraternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

Ledamöter begär misstroendeförklaring mot försvarsministern

38 ledamöter har begärt att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Omröstning sker den 19 september.

En nationell läkemedelslista borde tas fram snarast

Regeringen borde snarast slutföra arbetet med att ta fram en nationell läkemedelslista. Det anser socialutskottet som föreslår att riksdagen uppmanar regeringen till det i ett tillkännagivande. S, MP och V reserverar sig mot förslaget.

Talman Urban Ahlin hälsar på den gästande ministern med en handskakning. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talman Urban Ahlin i möte med biträdande utrikesminister

Talmannen tog emot Indiens biträdande utrikesminister M.J. Akbar i ett möte tillsammans med ledamöter från utrikesutskottet och från den svensk-indiska parlamentariska vänskapsföreningen.

Paula Bieler (SD) lämnar över ett papper till andre vice talman Björn Söder (SD) Foto: TT

Ledamöter begär misstroendeförklaring mot statsministern

38 ledamöter har begärt att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Omröstningen kommer att hållas i morgon, fredagen den 15 september, klockan 9.

Höstens propositioner och skrivelser

Regeringen har presenterat vilka propositioner och skrivelser den planerar att lämna till riksdagen fram till mitten av januari 2018.

Talmannens anförande vid riksmötets öppnande

Talman Urban Ahlin talade vid riksmötets öppnande den 12 september 2017.

Said Abdu (L) vid riksmötets öppnande Foto: Anders Löwdin

Det nya riksdagsåret är öppnat

Kung Carl XVI Gustaf har förklarat riksmötet 2017/18 öppnat. Därmed startar riksdagens nya arbetsår.

Foto: Anders Löwdin

Debatt om ensamkommande flyktingbarn

Den 13 september hölls en aktuell debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn på begäran av Vänsterpartiet.

Talmannen med delegation står uppställda på rad tillsammans med Nya Zeelands talman och Sveriges ambassadör i Canberra. Foto: Nya Zeelands parlament

Talman Urban Ahlin ledde delegation till Nya Zeeland och Australien

Talman Urban Ahlin ledde en delegation till Nya Zeeland och Australien den 27 augusti – 7 september. Fokus under besöket var försvars- och säkerhetsfrågor, katastrof- och krishantering samt miljöfrågor.

EU-nämnden samråder om migration

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 8 september. Samrådet kommer till största del handla om migration och terrorism.

Överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke, statsminister Stefan Löfven (S), förste vice talman Tobias Billström (M) och Ingemar Eliasson, riksmarskalk, står vid bord med mikrofoner. Foto: Anders Wiklund / TT

Förste vice talmannen bevittnade prinsparets son

Den 4 september bevittnade förste vice talman Tobias Billström (M) prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödde son.

KU förbereder val av ny justitieombudsman

Riksdagen ska välja en ny justitieombudsman, JO. Det är konstitutions­utskottet, KU, som har ansvaret för att förbereda riksdagens val, och KU inleder nu det förberedande arbetet.

Talmannen kommenterar beskedet att prinsparet fått en son

Talman Urban Ahlin kommenterar beskedet att prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn. – Det är med stor glädje jag har tagit emot nyheten att prinsparet har fått sin andra son och jag sänder hela familjen mina varmaste gratulationer, säger talman Urban Ahlin.

Talman Urban Ahlin kommenterar beskedet att prinsessparet väntar barn

- Jag vill å det hjärtligaste gratulera prinsessan Madeleine och herr Christopher O´Neill efter det glädjande beskedet om att de väntar sitt tredje barn, säger talman Urban Ahlin.

Talmannen leder delegation till Nya Zeeland och Australien

Talman Urban Ahlin leder en delegation till Nya Zeeland och Australien den 27 augusti – 7 september. Fokus under besöket är försvars- och säkerhetsfrågor, krishantering samt miljöfrågor.

Tobias Billström sitter vid ett bord under mötet med en man bredvid sig. Foto: Stortinget

Förste vice talmannen deltog i nordisk-baltisk talmanskonferens

Den 22–23 augusti deltog förste vice talman Tobias Billström (M) i en nordisk-baltisk talmanskonferens i Lillehammer, Norge.

Förste vice talmannen deltar i nordisk-baltisk talmanskonferens

Den 22–23 augusti deltar förste vice talman Tobias Billström (M) i en nordisk-baltisk talmanskonferens i Lillehammer, Norge.

Quatars utrikesminister Sheikh Mohammed Al Thani och förste vice talman Tobias Billström (M) Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talmannen tog emot Qatars utrikesminister

Förste vice talman Tobias Billström (M) tog den 17 augusti emot Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani för ett möte i riksdagen. På dagordningen stod frågor om Qatarkrisen, situationen för gästarbetare i Qatar samt utbytet mellan Qatar och Sverige.