Aktuellt

Talmannen besökte Lettland oktober 2019. TM och Lettlands talman är på väg in i kammaren genom en stor dörr. Foto: Ernests Dinka / Lettlands parlament

Demokrati och säkerhet i fokus vid besök i Lettland

Tisdag 15 oktober 2019

Den 9-12 oktober gjorde talman Andreas Norlén och en delegation med svenska riksdagsledamöter ett officiellt besök i Lettland. Talmannen träffade bland andra talman Ināra Mūrniece, president Egils Levits och premiärminister Krisjanis Karins samt deltog i en säkerhetspolitisk konferens.

Talmannen gör ett officiellt besök i Lettland

Onsdag 9 oktober 2019

Talman Andreas Norlén leder en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök i Lettland 9-12 oktober. Syftet med besöket är bland annat att stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Lettland och att diskutera sakfrågor som är intressanta för de båda parlamenten.

Talmannen besöker Dalarna oktober 2019. TM håller föredrag inför många elever. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen besökte Dalarna

Måndag 7 oktober 2019

Talman Andreas Norlén besökte Dalarnas län den 4–5 oktober. Programmet hade fokus på demokrati och var en del av riksdagens firande av demokratins genombrott i Sverige för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Ylva Thörn.

Talmannen talar på Siprikonferens Foto: SIPRI

Talmannen öppnade Sipris säkerhetspolitiska konferens

Fredag 4 oktober 2019

Den 3 oktober höll talman Andreas Norlén öppningsanförandet vid tankesmedjan Sipris fjärde säkerhetspolitiska konferens i Stockholm. Temat för konferensen var konflikt och teknologi.

Kransar på plats vid Minnesmonumentet efter Estoniakatastrofen för 25 år sedan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Minnesceremoni för M/S Estonias förlisning

Måndag 30 september 2019

Den 28 september, 25 år efter M/S Estonias förlisning, hölls en minnesceremoni vid Estoniamonumentet i Stockholm. Talman Andreas Norlén lade ner en krans från Sveriges riksdag och höll ett tal om att minnas och hedra dem som omkom, de överlevande och de anhöriga.

Talmannen besöker bokmässan, sep 2109. Han talar med besökare. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talman och förste vice talman firade demokratin på Bokmässan

Måndag 30 september 2019

Talman Andreas Norlén och förste vice talman Åsa Lindestam (S) medverkade på Bokmässan i Göteborg den 26 september på temat Fira demokratin.

Pressmeddelande: Talmannen besöker Dalarna

Torsdag 26 september 2019

Talman Andreas Norlén besöker Dalarnas län den 4-5 oktober. Programmet under de två dagarna har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Ylva Thörn.

EU-politisk partiledardebatt i riksdagen

Torsdag 26 september 2019

Onsdag den 13 november klockan 09.00 kommer en EU-politisk partiledardebatt att äga rum i riksdagens kammare. Debatten inleds av statsministern som redogör för regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Det är första gången en sådan debatt genomförs.

Förste vice talman Åsa Lindestam talar på bok- och biblioteksmässan september 2019 Foto: Riksdagsförvaltningen

Fira demokratin i riksdagens monter på Bokmässan

Torsdag 26 september 2019

Den 26–29 september är riksdagen på plats på Bokmässan i Göteborg. Kom och samtala med riksdagsledamöter och talmän. Gå på seminarier om demokratins utveckling, få talmannens perspektiv på den senaste regeringsbildningen och lär dig hitta i det digitaliserade äldre riksdagstrycket.

Riksdagsstyrelsen har tillsatt en utredning om översyn av vissa frågor som gäller riksdagsledamöters ersättningar

Onsdag 25 september 2019

Riksdagsstyrelsen beslutade den 25 september om en översyn av vissa frågor som gäller riksdagsledamöters rätt till ersättning. En särskild utredare, justitierådet Erik Nymansson, har utsetts att genomföra översynen. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2020.

Talmannen besökte Skåne  den 23 september 2019. Talmannen sitter tillsammans med ungdomar vid ett bord. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Talmannen besökte Skåne

Onsdag 25 september 2019

Talman Andreas Norlén besökte Skåne län den 22–23 september. Programmet hade fokus på demokrati och var en del av riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

Talman Andreas Norlén och den svenska delegationen till den parlamentariska Barentskonferensen står uppställda för fotografering. Foto: Pär Bäckström

Riksdagen stod värd för den nionde parlamentariska Barentskonferensen i Haparanda

Måndag 23 september 2019

Den 16–18 september samlades nordiska och ryska parlamentariker till den nionde parlamentariska Barentskonferensen i Haparanda.

Öppet seminarium om livslångt lärande

Måndag 23 september 2019

Den 26 september höll utbildningsutskottet ett öppet seminarium på temat Det livslånga lärandet. Seminariet går att se i efterhand via riksdagens webb-tv.

Norges talman besöker riksdagen 18 september 2019. Talmannen tar emot norska talmannen vid Riksplan. Foto: Anders Löwdin

Talmannen tog emot Norges talman

Fredag 20 september 2019

Den 17–19 september tog talman Andreas Norlén emot Stortingets president Tone Wilhelmsen Trøen som var på officiellt besök i Sverige.

Demokratikväll med SKL. Framför ingången till huset ligger en röd matta. Foto: Hans Alm, SKL

Kommuner, regioner och riksdag firade demokratin

Fredag 20 september 2019

Den 18 september firade Sveriges Kommuner och Landsting hundraårsminnet av de första kommun- och landstingsvalen med allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män 1919. Olika aktiviteter på dagen följdes av firande i Stockholms stadshus.

Demokratiseminarium med SKL i Andrakammarsalen. Foto: Melker Dahlstrand

100-års-jubileet av den kommunala rösträtten uppmärksammades i seminarium

Onsdag 18 september 2019

I år är det 100 år sedan de första kommunalvalen med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Det uppmärksammades i ett seminarium den 18 september där riksdagens talman Andreas Norlén emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner för ett samtal om demokratins historia, möjligheter och utmaningar. 

Pressmeddelande: Talmannen besöker Skåne

Tisdag 17 september 2019

Talman Andreas Norlén besöker Skåne län den 22–23 september. Programmet under de två dagarna har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

Norges talman besöker Sverige

Måndag 16 september 2019

På inbjudan av talman Andreas Norlén gör Stortingets president Tone Wilhelmsen Trøen med delegation ett officiellt besök i Sverige den 17-19 september.

Talmannen pratar med en kvinna. I förgrunden står en man. Foto: Luleå tekniska universitet

Demokratisamtal i Norrbotten

Måndag 16 september 2019

Talman Andreas Norlén reser i landet på temat demokrati och riksdagens demokratijubileum. Den 16 september föreläste talmannen om demokrati och samtalade med studenter på Luleå tekniska universitet där också universitetslektor Josefin Rönnbäck samt landshövding Björn O. Nilsson deltog. Samma tema var i fokus för talmannens samtal med gymnasieelever på Tornedalsskolan i Haparanda.

Talmannen tar emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner

Fredag 13 september 2019

Den 18 september tar riksdagens talman Andreas Norlén emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner för ett samtal om demokratins historia, möjligheter och utmaningar. Seminariet är en del i firandet av 100-årsjubileet av den allmänna kommunala och regionala rösträtten, och är öppet för inbjudna gäster och föranmäld media.