Anf. 3 Håkan Svenneling (V)
Herr talman! Fo¨r att Sverige ska kunna klara framtidens pensioner kra¨vs en aktiv na¨ringspolitik som skapar ho¨g sysselsättning och god tillva¨xt. Va¨nsterpartiet anser att AP-fonderna i sto¨rre utstra¨ckning a¨n i dag aktivt ska användas i na¨ringspolitiken. AP-fonderna bo¨r fo¨rvaltas utifra°n la°ngsiktiga samha¨llsekonomiska kriterier, inte utifra°n kortsiktiga avkastningskrav som i dag. Det är inte enbart hög avkastning vi vill uppnå utan också en värld som inte förstörs av klimatuppvärmning och där mänskliga rättigheter respekteras.
Ett led i en sa°dan fo¨ra¨ndring vore att till exempel omvandla Fo¨rsta AP-fonden till en fond fo¨r samha¨llsnyttiga investeringar. Fonden skulle då kunna placera kapital i miljo¨teknik, bosta¨der, gruvna¨ring eller infrastruktur.
Fo¨r att AP-fonderna ska kunna anva¨ndas i en aktiv och strategisk na¨ringspolitik bo¨r a¨ven dagens sna¨va placeringsregler fo¨ra¨ndras. Till exempel bo¨r gra¨nsva¨rdena fo¨r AP-fondernas a¨gande i svenska aktiebolag ho¨jas. Dessutom bo¨r fo¨rbudet mot att investera i onoterade va¨rdepapper ses o¨ver eftersom det hindrar fonderna att investera i mindre bolag inom till exempel miljo¨teknik och medicin.
Det har hänt mycket kring AP-fonderna det senaste året. I skrivelsen granskar regeringen fondernas arbete med ha°llbarhet. Vi i Va¨nsterpartiet konstaterar att avkastningskravet pa° fonderna a¨r ett o¨verordnat krav på investeringarna men att investeringarna ska go¨ras med ha¨nsyn till miljo¨ och respekt fo¨r ma¨nskliga ra¨ttigheter. Va¨nsterpartiet anser i sta¨llet att fondernas placeringar bo¨r va¨gledas av fo¨ljande riktlinjer avseende miljo¨ och etik:
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT AP-fondernas verk-samhet t.o.m. 2015
Miljo¨ma¨ssiga och etiska ha¨nsyn ska liksta¨llas med ma°let om ho¨g avkastning.
AP-fonderna ska inte investera i kol, olja eller fossilgas.
AP-fonderna ska inom fem år avveckla befintliga investeringar i fossilindustrin.
AP-fonderna ska ha kvantitativa ma°l fo¨r investeringar i fo¨rnybar energi.
Samtliga AP-fonder ska redovisa bera¨knade utsla¨pp av va¨xthusgaser fo¨r sina investeringar.
AP-fonderna ska inte investera i bolag som anva¨nder skatteparadis fo¨r att undkomma beskattning från Sverige eller andra länder.
Kritik har riktats mot att AP-fonderna inte uppmärksammat de mänskliga rättigheterna och att AP-fonderna bidragit till så kallad landgrabbing genom sina placeringar. Ett exempel är Första AP-fondens investeringar i bolaget Sime Darby, som uppmärksammades efter att ha ägnat sig åt landgrabbing i Liberia 2013. Sime Darby tecknade ett avtal med Liberias regering om att under 63 år hyra mer än 300 000 hektar mark i Liberia för att odla palmer för framställning av palmolja. Bönderna i de berörda områdena hävdar att de berövats sin mark utan att först ha blivit informerade. Första AP-fonden äger i dag fortfarande andelar i Sime Darby.
I Brasilien har Andra AP-fonden anklagats för landgrabbing. Detta visar att det finns flera fall där våra gemensamma pensionspengar inte har investerats på ett hållbart sätt. Regeringen behöver därför återkomma med förslag som syftar till att frågor om landgrabbing införlivas i AP-fondernas etiska riktlinjer.
I våras kom beskedet att företaget Findus tänker lägga ned sin produktion av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv, och 450 människor varslades. Detta skedde trots att fabriken är välskött och går med vinst. Det är det brittiska bolaget Nomad Foods, som ägt Findus sedan 2015, som väljer att lägga ned produktionen. Det går inte att tolka på något annat sätt än att man vill göra sig av med en konkurrent.
Första AP-fonden är genom ett stort aktieinnehav i riskkapitalbolaget Pershing Square Holdings en del av ägarstrukturen bakom Nomad Foods. Pensionsfonden, som säger sig jobba aktivt med ägarstyrning, beskriver sin värdegrund med orden professionalism, engagemang och långsiktighet. I sin årsredovisning för 2015 skriver Första AP-fonden: "Långsiktighet sätter sin prägel på hela vår verksamhet. Som långsiktig investerare är fokus på hållbart värdeskapande en naturlig del. Hållbart värdeskapande genomsyrar hela vår förvaltning och inkluderar alla tillgångsslag i vår portfölj."
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT AP-fondernas verk-samhet t.o.m. 2015
Genom sitt ägande i Pershing Square Holdings och därmed Nomad Foods ger Första AP-fonden sitt tysta medgivande till nedläggning av lönsam och för Sverige viktig produktion, som sedan flyttas utomlands. Det står i direkt strid med målsättningen om långsiktiga investeringar och hållbart engagemang. AP-fonderna bör användas aktivt och ta ett långsiktigt ägaransvar som bryter mot den snäva vinstmaximering som präglar de enskilda ägarintressena. Ett starkt svenskt näringsliv förutsätter en aktiv och målmedveten näringspolitik. AP-fondernas medel skulle i större utsträckning än i dag kunna användas till att skapa den typen av näringspolitik. Det förutsätter dock att fonderna genom sitt ägande inte bidrar till nedläggning av lönsamma företag och till utarmning av svensk industri.
Det är uppenbart att reglerna för AP-fondernas aktieinnehav måste ses över. Fonderna ska inte bidra till att oseriösa, spekulativa företag lägger ned och flyttar lönsam och välskött produktion utomlands.
Herr talman! I mars begärde fackförbundet ST:s tidning Publikt med hänvisning till offentlighetsprincipen ut uppgifter från samtliga sex AP-fonder om vilka medarbetare som hade högst betalt. Flertalet lämnade ut avidentifierade uppgifter om de högsta lönerna. Ingen av AP-fonderna lämnade dock ut samtliga uppgifter som tidningen Publikt begärt.
Tidningen Publikt överklagade Första AP-fondens och Tredje AP-fondens beslut, och man hänvisade bland annat till att det finns åtskilliga rättsfall från de senaste åren där journalister fått rätt att ta del av sådana uppgifter. De två myndigheterna anlitade då en advokatfirma för att bemöta tidningens argument och lade fram skäl för sekretess. Juristerna skickade in tre skrivelser till kammarrätten för Första AP-fondens räkning och lika många, näst intill identiska, för Tredje AP-fondens räkning. För sitt arbete fakturerade advokatbyrån de två myndigheterna på 192 750 kronor respektive 215 000 kronor inklusive moms. Men AP-fonderna lyckades ändå inte övertyga kammarrätten, och i stället fick tidningen Publikt ut samtliga uppgifter tidningen hade begärt.
Det är viktigt att AP-fonderna värnar om offentlighetsprincipen i Sverige och lämnar ut handlingar till dem som vill granska AP-fondernas arbete.
Ansvaret fo¨r att granska AP-fondernas placeringar ligger pa° Etikra°det, vars verksamhet finansieras och styrs av fonderna sja¨lva. Va¨nsterpartiet anser att det bo¨r tillsa¨ttas ett oberoende ra°d som kontinuerligt granskar om AP-fondernas investeringar go¨rs med ha¨nsyn till miljo¨ och respekt fo¨r ma¨nskliga ra¨ttigheter.
Regeringens skrivelse visar också att AP-fondernas kostnader fortsa¨tter att kraftigt o¨ka. Detta sker trots att finansutskottet vid ett flertal tillfa¨llen i hanteringen av tidigare års skrivelser pa°pekat betydelsen av att minska kostnaderna. Under 2015 o¨kade fo¨rvaltningskostnaderna med hela 9 procent! Vilken annan verksamhet skulle kunna öka sina kostnader med 9 procent utan att det skulle bli ett ramaskri i den allmänna debatten?
I år har i varje fall finansutskottet skärpt sin kritik mot de ökande förvaltningskostnaderna eftersom de i snitt har legat över 10 procent årligen. Därför är det dags att AP-fonderna kommer till riksdagens finansutskott för att redovisa hur de avser att arbeta för att pressa ned sina förvaltningskostnader och få stopp på ökningarna.
I skrivelsen framgår att AP-fonderna betalat ut ro¨rliga ersa¨ttningar till sina ansta¨llda. Enligt regeringens riktlinjer fo¨r ansta¨llningsvillkor i AP-fonderna fa°r fonderna inte betala ut ro¨rliga ersa¨ttningar till ledande befattningshavare. Da¨remot a¨r det tilla°tet att betala ut bonusar till o¨vriga ansta¨llda. Enligt Va¨nsterpartiets uppfattning riskerar ro¨rliga ersa¨ttningar att leda till spekulation och o¨kade risker i fondernas förvaltning. Av den anledningen bo¨r alla typer av ro¨rliga ersa¨ttningar i AP-fonderna fo¨rbjudas.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT AP-fondernas verk-samhet t.o.m. 2015
Det är dags att politiken agerar kraftfullt mot kostnadsutvecklingen i AP-fonderna. Det a¨r inte rimligt att kostnaderna fa°r stiga kraftigt a°r efter a°r utan att problemen a°tga¨rdas. Men på grund av den odemokratiska modellen med Pensionsgruppen där sex av riksdagens partier ingår kan AP-fonderna härja fritt utan att ansvar utkrävs. Det är dags att lägga ned Pensionsgruppen och föra styrningen av AP-fonderna närmare riksdagen så att nya mål kan sättas.
Med detta sagt fo¨resla°r jag att regeringens skrivelse om AP-fondernas verksamhet för 2015 la¨ggs till handlingarna, och jag yrkar bifall till Vänsterpartiets reservation nr 3.