E-recept i hela Norden

Motion 2019/20:3281 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S)

av Lars Mejern Larsson m.fl. (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nordiska medborgare ska kunna hämta ut e-recept i hela Norden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det ska vara enkelt att resa, gränspendla, flytta och arbeta i Norden. För att det ska fungera smidigt och enkelt måste problemen med gränshinder lösas.

Idag är det svårt att hämta ut ett svenskt recept i Norge om man saknar ett pappers­recept. I Sverige har man i stor utsträckning övergått från papper till e-recept. Läkaren skriver ut medicinen genom att digitalt skicka informationen till apoteket. Patienten i sin tur hämtar medicinen på närmaste apotek. Det går också att ringa eller via nätet förnya recept hos sin läkare. Det innebär att patienten kan vara på resande fot inom landet, vara i sommarstugan eller på jobbet och förnya och sedan hämta ut receptet. Men om patienten gränspendlar, är på tjänsteresa eller är på semester i Norden och har glömt sina mediciner hemma, då går det inte att hämta ut dem på närmaste apotek – om man inte har ett pappersrecept. Patienten måste istället ta sig tillbaka till hemlandet.


 

 

Lars Mejern Larsson (S)

 

Annelie Karlsson (S)

Aylin Fazelian (S)

Eva Lindh (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Andersson (S)

Patrik Björck (S)

Paula Holmqvist (S)

Per-Arne Håkansson (S)

Pyry Niemi (S)

Åsa Karlsson (S)

 

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialutskottet

Händelser

Inlämnad: 2019-10-03 Granskad: 2019-10-03 Hänvisad: 2019-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)