Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenskundervisningen skall starta omedelbart och att den inte avbryts förrän ärendet är prövat i samtliga instanser.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SfU10 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att asylsökandes betyg skall ekvivaleras och nödvändig kompletterande utbildning eller yrkesrelaterad praktik ges utan dröjsmål för att möjliggöra för arbete.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU19 Utskottets förslag: Avslag, Avslag Kammarens beslut: Avslag
3. Riksdagen begär att regeringen till riksdagen lägger fram förslag som tydliggör kommunernas skyldigheter i flyktingmottagningen.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SfU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas ansvar för att skapa meningsfull verksamhet med kulturell eller hälsofrämjande inriktning både för de barn, unga och vuxna asylsökande som lever på förläggningar och för dem som har eget boende.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en höjning av sysselsättningsgraden bland invandrade personer måste vara en central del av arbetsmarknadspolitiken.
Behandlas i Betänkande 2005/06:AU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
6. Riksdagen begär att regeringen skall återkomma till riksdagen med förslag på hur turordningsreglerna kan förtydligas.
Behandlas i Betänkande 2005/06:AU3 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsmarknadspolitiska insatser för invandrade med utländsk examen.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över reglerna för aktivitetsstöd med avseende på ersättning vid tilläggsutbildning.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ser över hur sanktionsmöjligheterna gentemot arbetsgivare som diskriminerar bör preciseras.
Behandlas i Betänkande 2005/06:AU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
10. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen mot etnisk diskriminering i arbetslivet så att facklig organisation ges talerätt till Nämnden mot diskriminering.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad översyn av hur diskriminerande praktiker i rekrytering och arbetslivskarriär kan motverkas genom utvecklade rekryteringsrutiner.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att styrkt tvärkulturell kompetens liksom flerspråkighet skall räknas som merit vid alla offentliga anställningar.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Ams ges i uppdrag att implementera lagen om allmän platsanmälan.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ser över hur tillsynen vad gäller lagstiftningen om allmän platsanmälan bäst bör genomföras och i detta sammanhang beakta möjligheten att införa sanktioner.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning med uppdrag att utarbeta ett samlat handlingsprogram för att öka möjligheterna för kvinnor med utländsk bakgrund att komma in på arbetsmarknaden.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att AMS i regleringsbrev bör ges ett förtydligat uppdrag att utveckla metoder för att projektverksamhet såväl som ordinarie verksamhet skall inriktas även gentemot kvinnor med utländsk bakgrund samt att det till detta uppdrag skall finnas ett tydligt återrapporteringskrav.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsvidareanställningar som norm.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handledare som arbetsmarknadspolitisk insats för invandrade.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Almi bör ges i uppdrag att skapa mötesplatser med mentorer för invandrade som vill starta eget företag.
Behandlas i Betänkande 2005/06:NU13 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning med uppgift att närmare se över inträdeskraven i arbetslöshetsersättningen, deras konsekvenser för invandrade samt lägga fram förslag till förändring som undanröjer diskriminering av korttids- och deltidsanställda.
Behandlas i Betänkande 2005/06:AU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning med uppgift att se över hur reglerna för ansvaret för rättegångskostnader i diskrimineringsmål kan ändras i syfte att undanröja risken att kostnadsansvaret utgör en processavhållande faktor.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en plan upprättas för att integrera människor från etniskt segregerade bostadsområden på samma sätt som gjorts för dem som invandrat till Sverige.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett utvecklat boendeinflytande.
Behandlas i Betänkande 2005/06:BoU12 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behöver utvecklas kommunala boendeplaneringsprogram som tar hänsyn till de sociala, ekologiska och feministiska perspektiven i boendet.
Behandlas i Betänkande 2005/06:BoU7 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa avgiftsfria bostadsförmedlingar vilka skall omfattas av en stärkt diskrimineringslagstiftning.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återinföra bostadsanvisningsrättslagstiftningen.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utredning bör se över möjligheterna att införa ett investeringsbidrag för ombyggnader av bostäder.
Behandlas i Betänkande 2005/06:BoU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barn och unga med utländsk bakgrund liksom deras föräldrar representeras i lokala skolstyrelser.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU14 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
29. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om ändring i skollagen i enlighet med vad i motionen anförs om kommunal vetorätt vid godkännande av en ny fristående skola.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU13 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Skolverket bör avslå ansökan om bidrag till fristående konfessionella skolor.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om närhetsprincipen.
32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en samlad tvåspråkig utbildning från förskolan t.o.m. gymnasiet och i övrigt vad som anges om stärkt modersmålsundervisning.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU12 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättringar av sfi-undervisningen.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU8 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ser över invandrades studieekonomiska situation.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
35. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att folkhögskolorna får behörighet till sfi-undervisning.
Behandlas i Betänkande 2005/06:UbU8 Utskottets förslag: Bifall Kammarens beslut: Bifall
36. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behörighetskrav för lärare i sfi.
37. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Skolverket ges i uppdrag att göra en översyn av kursplanerna i grund- och gymnasieskolan i syfte att integrera kunskaper om rasism och diskriminering ur såväl ett historiskt som ett sociologiskt perspektiv.
38. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mångkulturkonsulenternas uppgift att ta till vara invandrade kvinnors kulturella kompetens och erfarenheter.
Behandlas i Betänkande 2005/06:KrU16 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
39. Riksdagen tillkännager för regeringen om sin mening vad i motionen anförs om tillgången till gratis samlingslokaler.
Behandlas i Betänkande 2005/06:KrU24 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
40. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i kommande översyn i samband med förnyelse av sändningstillståndet bör understryka skillnaden mellan integration och assimilation liksom mångspråkigheten som ett grundläggande värde i samhället.
Behandlas i Betänkande 2005/06:KrU28 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
41. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevara och utveckla mångfalden av kultur- och debattidningar som nu finns, inklusive invandrartidningar och radio.
Behandlas i Betänkande 2005/06:KU14 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
42. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att public service i anställnings- och programpolicy verkar för att vara en spegelbild av befolkningen.
43. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i arbetet med att utveckla mål och indikatorer för integrationspolitiken uttryckligen använder målet: "Skillnaden i pensionsutfall mellan utrikes födda pensionärer jämfört med pensionärer som är födda i Sverige skall minska."
Behandlas i Betänkande 2005/06:SfU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
44. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör ge ett uppdrag till Socialstyrelsen som syftar till att fler äldre skall få vård på sitt eget språk.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU21 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
45. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bättre ta till vara kompetensen hos vård- och omsorgspersonal med utländsk bakgrund.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU17 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
46. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utveckla mötesplatser för social samvaro.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU31 Utskottets förslag: Avslag, Avslag Kammarens beslut: Avslag
47. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Folkhälsoinstitutet bör få i uppdrag att fördjupa studien om utrikesfödda och återkomma med förslag på åtgärder.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU18 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
48. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdra åt regeringen att utforma åtgärder som stimulerar landstingen att öka antalet primärvårdsenheter i s.k. utsatta områden samt att se över landstingets tecknande av vårdavtal med läkare som är verksamma i dessa områden.
49. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatta ansträngningar för att öka rekryteringen av medarbetare med utländsk bakgrund inom åklagar- och domstolsväsendet.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU11 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
50. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en offentlig jämförande studie av om rättstillämpningen skiljer sig åt när det gäller personer med invandrar- eller minoritetsbakgrund och etniska svenskar.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU22 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
51. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Rikspolisstyrelsen aktivt fortsätter sitt arbete för att öka rekryteringen av personer med utländsk bakgrund och då särskilt kvinnor till utbildning och anställningar inom polisväsendet.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU14 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
52. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidareutbildning och handledning i kulturkompetens skall vara givna inslag i polisens verksamhet.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
53. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildningsinsatserna vad gäller rasistisk såväl som vitmaktrelaterad brottslighet.
54. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över mönstringsprocessen och befattningskraven i syfte att förbättra möjligheter för ungdomar med invandrarbakgrund att mönstra och skrivas in för tjänstgöring med värnplikt.
Behandlas i Betänkande 2005/06:FöU8 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
55. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i regelverket som innebär att invandrade kvinnor och män ges rösträtt i riksdagsval, folkomröstningar och EU-parlamentsval efter samma grund som i kommunala val.
Behandlas i Betänkande 2005/06:KU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
56. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avgiften för att söka svenskt medborgarskap skall tas bort när det statsfinansiella läget så tillåter.
57. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom ramen för vuxen- och sfi-undervisningen tydliggöra demokratins möjligheter och gränser samt att särskilt informera om situationen för personer med utländsk bakgrund i samhället och om det skydd som lagstiftningen mot diskriminering ger.