Nationell samordnare avseende högerextrema våldsverkare som radikaliseras i hemmen

Motion 2016/17:1729 av Said Abdu (L)

av Said Abdu (L)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en nationell samordnare med uppdrag att förbättra insatserna och de förebyggande metoderna avseende högerextrema våldsverkare som radikaliseras i hemmen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Hösten 2015 kommer man att minnas med tunga hjärtan i Trollhättan. Det var då barn och lärare på skolan Kronan i Trollhättan drabbades av det hänsynslösa våldet och det skoningslösa hatet. I barnens skolkorridorer tog en individ sig rätten att definiera vem som var välkommen och vem som skulle dö. En förvirrad mördare som handlade efter sin egen iskalla logik. Med ett hat riktat mot en viss hudnyans. Byggd på en föreställning om vad det innebär att vara svensk medborgare. Med ett hat mot det öppna samhället och dess barn.

Mördaren agerade ensam, men var inte ensam om sin radikalisering, bakgrund eller tillvägagångssätt. En ensam man som radikaliserats framför pojkrummets datorskärm. Precis som den terrorist som slog till med bomber och automatvapen i Oslo och Utöya. Precis som mannen som satte Malmö i skräck under slutet av 00-talet. Mönstret går igen och samhället måste se det, lära sig det och få goda verktyg att bekämpa det.

När våldsbejakande extremism diskuteras av beslutsfattare och utreds av rättsväsendet finns det en slagsida mot grupper i den extremistiska miljön, snarare än de individer som under radarn kan planera sina terrorhandlingar. Genom att utforma en metodik för uppsökande verksamhet riktad mot de ensamma män som isolerat sig från samhället skulle troligtvis både självmord och mord kunna avstyras. För detta krävs det insikt i problemet och politiskt mot att genomföra reformerna. På skolan Kronan har man redan betalat priset för samhällets oförmåga att stoppa pojkrumsfascisterna. Låt det inte ske i fler skolor i vårt land.

Said Abdu (L)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Konstitutionsutskottet

Händelser

statustext: Ärendet är avslutat Inlämnad: 2016-10-04 Granskad: 2016-10-04 Hänvisad: 2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)

Avsändare