Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av kunskap och utbildning inom rättsväsendet, de sociala myndigheterna och sjukvården gällande våldsprocessen, dvs. hur en kvinna i ett misshandelsförhållande systematiskt bryts ned.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samkönat partnervåld.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polis och åklagares rutiner och arbetsmetoder gällande våld mot kvinnor i nära relationer, åtgärder vid utfärdande av besöksförbud, överträdelser av besöksförbud och riskbedömningsmodeller.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU18 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kortare handläggningstider hos polis och åklagare samt samverkan mellan dessa myndigheter och fler särskilda familjevåldsenheter.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om återkommande, obligatoriska utbildningsinsatser för domare och fiskaler samt gällande notariernas introduktionskurs.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnans rätt att få uppgift om när den dömda gärningsmannen har permission eller släpps ut ur fängelset samt om skyddsåtgärder i samband med detta.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat stöd och hjälp från kriminalvården till kvinnor som är dömda för brott och samtidigt lever i en relation där de utsätts för misshandel.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU33 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättande av en "haverikommission" varje gång en kvinna mister livet genom ett brott begånget av en närstående.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering av tillämpningen av brottet grov kvinnofridskränkning samt en skärpning av straffskalan för detta brott.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU18 Utskottets förslag: Avslag, Avslag Kammarens beslut: Avslag
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rättsväsendets bemötande av brottsoffer vid sexualbrott samt behovet av utbildningsinsatser.
11. Riksdagen begär att regeringen lägger fram ett lagförslag med innebörden att barn som har bevittnat våld och hot i hemmet skall kunna ses som brottsoffer.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU19 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bestämmelsen i 2 a § förundersökningskungörelsen gällande handläggningstider vid misshandel av barn.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att straffskalan för överträdelse av besöksförbud bör ändras så att det i normalfallet skall kunna dömas till fängelse.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet att dra in körkortet för gärningsmannen vid överträdelse av besöksförbud.
Behandlas i Betänkande 2005/06:TU13 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av försöksverksamhet med intensivövervakning med elektronisk kontroll av gärningsmän som överträtt ett utfärdat besöksförbud samt angående trygghetspaket och larm.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrade regler för när personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten skall kunna polisanmäla våldsbrott mot kvinnor.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU31 Utskottets förslag: Avslag, Avslag Kammarens beslut: Avslag
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta för brottsoffer att få ut ett utdömt skadestånd och att regeringen bör utforma förslag till hur dessa regler kan förbättras.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrade skadeståndsregler så att ersättning kan erhållas även för skyddsåtgärder som vidtas efter det att ett grovt kvinnofridsbrott har begåtts.
Behandlas i Betänkande 2005/06:LU14 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äktenskapsskillnad och reglerna om skadestånd samt reglerna om skadestånd och försörjningsstöd.
Behandlas i Betänkande 2005/06:LU19 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärpta handläggningsrutiner hos berörda myndigheter för sekretessmarkering och kvarskrivning.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU36 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nytt institut - skyddad folkbokföring - inom Skatteverket.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SkU21 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av ett nationellt personsäkerhetsprogram och om ersättning för vissa kostnader.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om program och behandling inom kriminalvården gällande våldsbrott mot kvinnor.
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas insatser mot våld mot kvinnor och samverkan med ideella organisationer samt länsstyrelsens tillsynsansvar.
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beaktande av invandrade våldsutsatta kvinnors särskilda behov av bl.a. information.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till organisationer som arbetar med att hjälpa flickor och kvinnor som utsätts för hedersrelaterade brott samt utbildningsinsatser för berörda myndigheter.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om effektiva åtgärder mot kvinnlig könsstympning och ett utbildnings- och åtgärdsprogram mot barnäktenskap.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den dispensmöjlighet som finns i dag bör avskaffas så att ingen person under 18 år lagligen kan ingå äktenskap.
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda hur den som medverkar till barnäktenskap skall kunna göras ansvarig i enlighet med straffrättsliga regler.
Behandlas i Betänkande 2005/06:JuU22 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa hedersmotiv som en försvårande omständighet bland övriga faktorer för straffskärpning i brottsbalken.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om socialtjänstens möjlighet att utreda ett utsatt barns situation utan en potentiellt farlig vårdnadshavares vetskap.