Abortanklagad fängelsedömd journalist i Marocko

Skriftlig fråga 2019/20:136 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

En 28-årig marockansk journalist greps av sex civilklädda poliser i slutet av augusti i samband med att hon tillsammans med sin fästman lämnade en läkarmottagning. Poliserna kom också att förhöra paret innan journalisten Hajar Raissouni tvingades att genomföra en gynekologisk undersökning på plats, som enligt människorättsorganisationen Trialwatch också visade att hon omöjligen kunde ha varit gravid. Anklagelserna om att hon varit gravid nekar även kvinnan till. Hon säger i stället att detta har med hennes yrkesroll att göra, då hon för tillfället bevakar oroligheterna i Marockos norra delar.

I Marocko är det olagligt att utföra abort, såvida inte kvinnans liv är i fara. Trots det utförs omkring 800 aborter varje dag i landet. Det är också olagligt att ingå utomäktenskapliga relationer, vilket Raissouni också anklagats för. Raissouni, fästmannen och läkaren dömdes för detta, vilket medfört fängelsestraff för samtliga, och läkarens två assistenter fick villkorlig dom.

Oavsett om anklagelserna stämmer eller ej är det mycket man kan ifrågasätta rörande vad vi ser i Marocko. Inte helt oväntat har också detta fall rört upp känslor i landet, vilket gjort att stora protester uppstått.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att lyfta detta fall med Marockos regering och därmed bidra till såväl ökad pressfrihet som att landet förändrar sin lagstiftning rörande abort och utomäktenskapliga relationer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-09 Överlämnad: 2019-10-10 Anmäld: 2019-10-11 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-16
Svar på skriftlig fråga