den 28 april
Anders Ygeman har frågat vad jag avser att göra för att komma till rätta med bluffmärkningen av trädgårdsmöbler och garantera konsumenterna tillförlitlig information.
Betydelsen av att konsumenterna har tillgång till korrekt information om varors miljöegenskaper är en fråga som regeringen har gett hög prioritet de senaste åren. I regeringens skrivelse Konsumenterna och miljön - en handlingsplan för hållbar utveckling (skr. 1997/98:67, bet. 1997/98:LU21, rskr. 1997/98:220) har regeringen bl.a. betonat kunskapsförmedlingens betydelse för främjandet av en hållbar konsumtion.
Vidare har regeringen i mars i år gett Konsumentverket i uppdrag att inrätta en webbplats med hushållsrelaterad miljöinformation. Genom webbplatsen kommer berörda grupper, t.ex. konsumentvägledare och miljöinformatörer men också enskilda konsumenter, att kunna få tillförlitlig information om hur vissa varor och tjänster påverkar miljön, undersöka utbudet av miljöanpassade varor och få goda råd. Webbplatsen skall tas i drift senast i april år 2000.
Konsumentverket är den myndighet som har tillsynsansvaret för marknadsföringslagen som är tillämplig i detta fall. Ett ärende kan aktualiseras genom en anmälan men verket tar också upp ärenden på eget initiativ. Regeringen har i regleringsbrev till Konsumentverket för år 1999 angett att bevakning av miljöargument i marknadsföring skall prioriteras särskilt. Under det kommande halvåret kommer Konsumentverket att genomföra en utbildning riktad mot företagen om vilka krav miljöargument i reklamen bör uppfylla.
Två miljömärkningssystem är aktuella inom området, det nordiska miljömärkningssystemet Svanen och det internationella systemet FSC - Forest Stewardship Council. På den svenska marknaden finns det i dag inga trädgårdsmöbler av exotiskt ädelträ som märkts med oberoende miljömärkning. Däremot finns det på den europeiska marknaden FSC-märkta trädgårdsmöbler tillverkade av exotiskt ädelträ. Några svenska företag kommer dock att påbörja import av trädgårdsmöbler som är tillverkade av FSC-certifierat exotiskt ädelträ, vilket innebär att de svenska konsumenterna i framtiden torde kunna köpa trädgårdsmöbler som uppfyller krav på miljöanpassad produktion.
Konsumentverket har hitintills inte mottagit någon anmälan mot sådan reklam för trädgårdsmöbler som Anders Ygeman har uppmärksammat i sin fråga, men en eventuell anmälan kommer självklart att behandlas. I ett sådant fall skulle Konsumentverket ha att ta ställning till om de certifikat som florerar på marknaden används på ett felaktigt sätt i marknadsföringen av trädgårdsmöbler.
Frågan om miljöargument i marknadsföring har även uppmärksammats internationellt. Inom EU har nyligen en expertgrupp under konsumentdirektoratet inrättats för att analysera alternativ till möjliga åtgärder på gemenskapsnivå för att komma till rätta med vilseledande miljöargument i marknadsföringen. Ett första möte med expertgruppen har hållits i april 1999 och nästa möte är planerat att äga rum i juni i år.
Inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO har ett förslag till standard för egna miljöuttalanden om en produkt eller tjänsts miljöegenskaper utarbetats - ISO 14021. Denna kommande standard ställer bl.a. krav på användandet av olika termer som komposterbar, återvinningsbar, energisnål etc., något som torde kunna bidra till en högre kvalitet på marknadsföringen inom detta område. Ett beslut om att anta standarden kan förväntas bli fattat under innevarande år.
Som ovan redovisats pågår flera aktiviteter för att erbjuda konsumenter tillförlitlig miljöinformation. Det är dock inte praktiskt möjligt för Konsumentverket som tillsynsansvarig myndighet att få kännedom om all vilseledande marknadsföring. En förutsättning för att Konsumentverket skall kunna agera är att de som uppmärksammar marknadsföring som kan tänkas stå i strid med marknadsföringslagen, påtalar detta för myndigheten.