Alkobommar i hamnar

Skriftlig fråga 2021/22:362 av Jimmy Ståhl (SD)

Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det har rapporterats om att drograttfylleri har ökat bland chaufförer som kommer in i landet via Skånes hamnar. Tullen i regionen vill se en skärpning men har inte rätt verktyg att arbeta med. Tullen kan inte frihetsberöva drogpåverkade lastbilschaufförer. För två år sedan avslöjade tullen i Skåne närmare 60 drogpåverkade chaufförer, medan man i år tros komma nära 100.

Tulltjänstemännen har dock möjlighet att omhänderta körkortet och ta bilnycklarna i ett dygn. Efter det har man dock inte rätt att hindra chauffören från att köra vidare in i landet.

Tullens teori är att det ökade användandet av droger beror på längre och pressade körtider. En tullmedarbetare berättar att chaufförerna hellre kör vidare utan körkort än att riskera att deras arbetsgivare blir arga på dem.

Transportbranschen har länge vart utsatt för hård och osund konkurrens, vilket även har drabbat svenska företag hårt. Risken med prispressade branscher är att utvecklingen med ökat drograttfylleri fortsätter. I hamnarna har man till viss del placerat ut alkobommar. Dessa är dock långt ifrån det antal som behövs för att komma ifrån förekomsten av rattfylla, som är en stor risk för trafiksäkerheten på vägarna. 

Med anledning av texten ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att öka antalet alkobommar i hamnarna för att skapa säkrare vägar?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2021-11-10 Överlämnad: 2021-11-10 Inte besvarad: 2021-11-11 Anmäld: 2021-11-16 Sista svarsdatum: 2021-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga