Fråga 1997/98:967 av Ulf Melin (m) till utbildningsministern om antagningen till högskolanden 29 juli
I ett pressmeddelande i dag, den 28 juli 1998, kommenterar Carl Tham VHS, Verket för högskoleservice, statistik för höstens antagning till högskolan. Bl.a. gläds ministern över det faktum att det har skett en utjämning mellan kvotgrupperna och att det därmed är fler som kommer in direkt från gymnasiet. Sedan kommer det uppseendeväckande uttalandet att "Många väljer dock att göra annat efter gymnasiet innan de söker till högskolan, vilket jag tycker är naturligt", säger Carl Tham.
Det finns säkert de som söker sig ut i yrkeslivet eller som vill ta ett sabbatsår. Men det stora flertalet av dem som nu lämnat gymnasiet och som vill studera på en högskola vill gå direkt till denna. Problemet är att betygen inte räcker till för många och att de inte fått tentera upp sina betyg under gymnasietiden. I socialdemokraternas Sverige är det så väl ordnat att man inte kan tentera upp ett betyg förrän efter man har avslutat sin gymnasieutbildning. Resultatet av detta tokiga system är att studenterna går direkt till komvux eller kunskapslyftet och läser upp sina betyg och många av dem kommer in på högskolan året efter. Årets grupp som inte kommer in på högskolan kommer att komplettera sina betyg i vuxenutbildningen i höst och slår ut nästa års studenter. Systemet är dyrt för samhället och det är resursslöseri för den enskilde. Det enda rimliga är att regeringen återinför möjligheten för eleverna att tentera betyg under sin gymnasietid.
Vilka åtgärder avser utbildningsministern vidta för att det skall bli möjligt för gymnasieeleverna att tentera sina betyg under gymnasietiden?