Åtgärder för att minska nyrekryteringen och bryta segregationen

Skriftlig fråga 2021/22:174 av Alexandra Anstrell (M)

Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sedan 2015 listar polisen de områden i Sverige där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det handlar om ett sextiotal områden i de tre kategorierna utsatt område, riskområde och den allvarligaste kategorin, särskilt utsatt område. Vartannat år uppdateras denna lista. Den väntas komma i november, men redan nu rapporterar Ekot att det kommer att tillkomma tre nya områden, nämligen Grantorp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun och Fisksätra i Nacka kommun, som nu bedöms som utsatta områden, samt Valsta i Sigtuna kommun, som nu bedöms som ett riskområde.

Gängkriminaliteten breder ut sig i Stockholms län där över 100 bekräftade skottlossningar har inträffat hittills i år. 20 personer har skjutits till döds, och över 30 personer har skottskadats. Ministern har i en interpellationsdebatt lyft vikten av att vi minskar nyrekryteringen, bryter segregationen och jobbar förebyggande för att lyckas vända utvecklingen i Stockholms län.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet för avsikt att initiera några särskilda åtgärder för att minska nyrekryteringen och bryta segregationen i Stockholms län?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-10-15 Överlämnad: 2021-10-15 Anmäld: 2021-10-19 Svarsdatum: 2021-10-27 Sista svarsdatum: 2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga