Svar på fråga 2017/18:804 av Anette Åkesson (M)
Behov av utländsk arbetskraft inom andra branscher än it-sektorn
Anette Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att underlätta för företag att behålla, respektive få tillstånd att anställa, utländsk arbetskraft.
En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands. Ett välfungerande regelverk är ett av många instrument som kan bidra till en positiv utveckling i detta avseende. Det är därför viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår.
Jag vill i detta sammanhang erinra om att det gällande regelverket togs fram av den förra borgerliga regeringen. Det är ett regelverk där arbetstagaren riskerar att få sitt uppehållstillstånd återkallat, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Det vill regeringen ändra på.
1 december 2017 trädde nya regler ikraft som gör det möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd, har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse. Detta är ett första steg mot en lösning.
Regeringen menar emellertid att även seriösa arbetsgivare ibland blir medvetna om att villkoren inte varit uppfyllda först efter erinran från Migrationsverket. I andra fall kan det vara en tidigare arbetsgivare som begått mindre misstag. Regeringen har därför även givit en utredare i uppdrag att lämna förslag som ska göra det möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren, även då bristerna uppstått under en tidigare arbetsgivare.
Utredaren har lämnat förslag på författningsändringar. Det är regeringens avsikt att snarast möjligt återkomma med ett förslag, med utgångspunkt i utredarens arbete och remissutfallet.
Varken enskilda arbetstagare, eller arbetsgivare, ska drabbas orimligt hårt om arbetsgivaren har begått ett mindre misstag.
Stockholm den 28 februari 2018
Heléne Fritzon