Bloggares svåra situation i Vietnam

Skriftlig fråga 2013/14:483 av Härstedt, Kent (S)

Härstedt, Kent (S)

den 11 mars

Fråga

2013/14:483 Bloggares svåra situation i Vietnam

av Kent Härstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Bloggare och journalister lever farligt i Vietnam. Den som kritiserar det härskande kommunistpartiets ledare eller landets premiärminister lever farligt och riskerar både böter och fängelsestraff. På senare år har rapporterna om de stora bristerna inom yttrandefrihet i landet varit täta. Nyligen beskrevs situationen genom en artikel i Svenska Dagbladet om bloggaren Truong Duy Nhat, som är 50 år gammal och fick två års fängelse för att, som domen löd, ha missbrukat de demokratiska rättigheterna i syfte att kränka statens intressen. Artiklarna på bloggen handlade om det skandalomsusade varvet Vinashin, en gång i tiden landets stolthet, som gått i konkurs efter att miljardbelopp saknas. Den nu fängelsedömde bloggaren menade att partiordföranden och premiärministern borde ta på sig ansvaret för det och avgå. Internet är populärt i Vietnam, ett land med hög läskunnighet. Det berättas bland annat om regimens försök att installera kameror på internetkaféer. Enligt organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, visar den senaste händelsen vilka extrema åtgärder Vietnams ledare är villiga att ta till för att tysta kritiska röster. Enligt CPJ sitter 18 journalister och bloggare i fängelse i Vietnam. Facebook är ett vanligt forum för vietnameser som vill föra fram sina åsikter. Flera försök från myndigheternas sida att stoppa Facebook har inte lyckats.

Situationen för oliktänkande i Vietnam har blivit svårare enbart under det senaste året. Enligt Human Rights Watch dömdes 61 dissidenter och regeringskritiker till fängelse 2013 medan 40 domar utdelades året innan.

Jag har följande fråga:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förbättra situationen för kritiska röster såsom bloggare och journalister i Vietnam?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-03-11 Anmäld: 2014-03-11 Besvarad: 2014-03-19 Svar anmält: 2014-03-19
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2014-03-19)