Coronapass på väg i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1891 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att regeringen nu beslutat att införa ett digitalt coronapass med målsättningen att det ska kunna börja användas den 1 juni är oerhört positivt. Dels vad gäller möjligheter att resa utomlands, men framför allt möjliggör det för vaccinerade att gå på fotboll, göra restaurangbesök och delta i stora kulturarrangemang som till exempel Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. För dessa och många andra branscher och för den svenska ekonomin totalt skulle det betyda oerhört mycket om enklare coronapass som ett stämplat intyg, som i praktiken kan införas redan i dag, skulle införas. Det skulle då vara giltigt endast i Sverige. Om ett intyg samtidigt innebär att man som vaccinerad kan delta fullt ut i samhällslivet skulle det svenska samhället kunna börja öppnas upp för vaccinerade några månader tidigare än den 1 juni.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att redan nu införa ett stämplat vaccinintyg med giltighet i Sverige i väntan på ett digitalt coronapass?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-02-18 Överlämnad: 2021-02-19 Anmäld: 2021-02-23 Svarsdatum: 2021-03-03 Sista svarsdatum: 2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga