Cyberattacker mot företag

Skriftlig fråga 2021/22:236 av Jimmy Ståhl (SD)

Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det sker fler och fler attacker mot företag där dessa krävs på stora summor av hackare. Brotten ökar i omfattning och drabbar såväl stora som små företag. Coop-attacken lamslog de flesta Coop-butiker under lång tid och ledde till att Coop förlorade stora summor. Enligt uppgifter i medier rör det sig dessutom om ett stort mörkertal; det är kanske upp till 95 procent av attackerna som aldrig anmäls till polisen. Sverige som har som ambition att digitalisera samhället mer och mer behöver en god beredskap för att stå emot liknande attacker. För en privatperson som blir drabbad av en hackare kan det betyda att datorn låses och blir obrukbar, vilket innebär en tråkig kostnad för den enskilde, men för företag kan det handla om stora summor och en eventuell konkurs.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur verkar statsrådet och regeringen för att stärka cybersäkerheten så att färre företag drabbas av attacker via den digitala infrastrukturen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-10-21 Överlämnad: 2021-10-21 Anmäld: 2021-10-22 Svarsdatum: 2021-10-27 Sista svarsdatum: 2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga