E-recept i Norden

Skriftlig fråga 2018/19:732 av Lars Mejern Larsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I dag är det svårt att hämta ut ett svenskt recept i Norge om man saknar ett pappersrecept. I Sverige har man i stor utsträckning övergått från papper till e-recept. Läkaren skriver ut medicinen genom att digitalt skicka informationen till apoteket. Patienten i sin tur hämtar medicinen på närmaste apotek. Det går också att ringa eller via nätet förnya recept hos sin läkare. Det innebär att patienten kan vara på resande fot inom landet, vara i sommarstugan eller på jobbet och förnya och sedan hämta ut receptet. Men om patienten gränspendlar, är på tjänsteresa eller är på semester i Norden och har glömt sina mediciner hemma, då går det inte att hämta ut dem på närmaste apotek om man inte har ett pappersrecept. Patienten måste i stället ta sig tillbaka till hemlandet.

I Nordiska rådet arbetar vi för att det ska vara enkelt att resa, gränspendla, flytta och arbeta i Norden. För att det ska fungera smidigt och enkelt måste problemen med gränshinder lösas. Det gäller på alla områden, till exempel inom hälso- och sjukvården

Nordiska rådets välfärdsutskott har ställt sig bakom den socialdemokratiska gruppens förslag om att nordiska medborgare ska kunna hämta ut e-recept i hela Norden och att nordiska e-recept ska kunna hämtas ut inom EU.  En sådan möjlighet skulle underlätta avsevärt för patienter samt minska administrationen för sjukvården.

Jag har tidigare lyft denna fråga till vår tidigare Nordenminister Margot Wallström under Nordiska rådets session 2018 och fick då ett positivt svar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Kommer statsrådet i egenskap av ny Nordenminister att ta upp denna fråga på nästa möte med samarbetsministrarna?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-06-07 Överlämnad: 2019-06-10 Anmäld: 2019-06-11 Svarsdatum: 2019-06-19 Sista svarsdatum: 2019-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga