Svar på fråga 2019/20:340 av Jörgen Berglund (M)
En myndighet för civilt försvar
Jörgen Berglund har frågat mig om jag gett nya instruktioner och mandat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i syfte att förändra MSB så att MSB blir den myndighet som leder och samordnar det civila försvaret i enlighet med Försvarsberedningens rapport Motståndskraft.
Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer med höjd beredskap och då ytterst i krig. Det finns ett behov av tydligare ansvars- och ledningsförhållanden samt en stärkt samordning inom civilt försvar inom ramen för totalförsvaret. Därför har regeringen tillsatt utredningen Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar (Dir. 2018:79) som ska analysera och föreslå en struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå. I utredningens uppdrag ingår bland annat att föreslå hur MSB:s roll att verka för samordning kan utvecklas. Utredningen har sin utgångspunkt i Försvarsberedningens rapport Motståndskraft – inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025.
Enligt förordningen (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är MSB den myndighet som har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Myndighetens ansvar för bl.a. planering, samordning och utvärdering av det civila försvaret förtydligades genom ändring i MSB:s instruktion i oktober 2018.
Även bevakningsansvariga myndigheter har stor betydelse för arbetet med civilt försvar, vilket framgår bl.a. av förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap.
Stockholm den 20 november 2019
Mikael Damberg