En rysk oljetanker i Gävle hamn

Skriftlig fråga 2021/22:1284 av Ulla Andersson (V)

Ulla Andersson (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

En rysk tanker med kapacitet för 50 000 ton olja har anlöpt Gävle hamn. Oljetankern går under liberisk flagg. Men som ägare står ett rederi i Dubai som i sin tur ingår i den ryska statskontrollerade rederijätten Sovcomflot.

Just Sovcomflot är med i sanktionslistorna från EU som beslutades den 25 februari, alltså redan dagen efter Rysslands invasion av Ukraina. De restriktionerna ansågs då vara det hårdaste som EU någonsin beslutat. Därför är undran stor hos många nu när detta fartyg tillåtits anlöpa Gävle hamn utan några mer insatser att de tvingats betala avgifterna för att angöra hamnen i förväg.

Att fatta beslut om att stänga hamnen för ryska fartyg kan endast göras av regeringen. Ett sånt beslut har efterfrågats av de olika aktörerna i hamnarna då de själva inte befogenheten att stänga hamnen.

Och framför allt har Ukraina vädjat om att omvärlden ska stoppa importen av rysk olja. USA har gjort det, och Storbritannien har tagit steg i samma riktning. Men varför agerar inte den svenska regeringen? Självklart är det en styrka att kunna gå fram gemensamt i EU, men när nu EU inte lyckas komma överens kan enskilda stater gå före för att sätta press och att minska inflödet till Putins krigskassa.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att agera för att stänga svenska hamnar för fartyg som är kopplade till bolag på sanktionslistorna? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-03-16 Överlämnad: 2022-03-17 Anmäld: 2022-03-18 Svarsdatum: 2022-03-23 Sista svarsdatum: 2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga