EU:s ministermöte och syriska fredssamtal

Skriftlig fråga 2013/14:321 av Jansson, Eva-Lena (S)

Jansson, Eva-Lena (S)

den 16 januari

Fråga

2013/14:321 EU:s ministermöte och syriska fredssamtal

av Eva-Lena Jansson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Situationen i krigets Syrien är fruktansvärd för landets invånare. Övergrepp och våld är ständiga inslag den syriska vardagen. Flera miljoner människor är på flykt, och situationen för minoritetsgrupper är mycket allvarlig. I april 2013 kidnappades två biskopar och deras chaufför mördades. Den 26 april gjorde EU:s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton ett uttalande där hon uttryckte sin bestörtning över att religiösa ledare blivit måltavlor i konflikten och krävde att biskoparna skulle friges.

Nu har snart nio månader gått sedan kidnappningen av de båda biskoparna ägde rum. En person har enligt uppgifter i medier gripits av turkisk polis för inblandning i kidnappningen, men det saknas information om huruvida det pågår någon utrednings- eller rättsprocess. Med tanke på att kidnappningen av de båda biskoparna har väckt stor bestörtning och uppmärksamhet i omvärlden förefaller det märkligt att det inte kommer någon information från Turkiet i detta fall.

Den 20 januari sammanträder EU:s utrikesministrar, och dagordningen för mötet toppas av kommande fredsamtalen mellan parterna i Syrien. 

Min fråga till utrikesministern är följande:

Avser utrikesministern att lyfta upp frågan om de båda kidnappade biskoparnas öde vid ministermötet den 20 januari?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-01-16 Anmäld: 2014-01-16 Besvarad: 2014-01-21 Svar anmält: 2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2014-01-21)