FN-personal som utnyttjar barn

Skriftlig fråga 2014/15:660 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Återkommande under flera års tid har det avslöjats att FN-personal utnyttjar barn och kvinnor. Barn, i vissa fall så unga som åtta år, måste ställa upp på sex för att få mat, medicin, vatten och kläder. Det rapporteras även om våldtäkter och gruppvåldtäkter som utförts av FN-personal.  Det finns mycket i vår värld som är vidrigt. Det som en del av FN:s personal gör mot de mest utsatta människorna på vår jord toppar definitivt listan över vidrigheter. Jag vet att FN har agerat men uppenbarligen har det inte haft fullgod effekt då det återkommande rapporteras om övergrepp, nu senast denna vecka. Jag skulle vilja att Sveriges utrikesminister lyfter fram frågan officiellt och på alla andra sätt som är möjligt för att en gång för alla få stopp på utnyttjandet och att det säkerställs att det inte kan uppkomma igen.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att agera? 

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2015-06-12 Överlämnad: 2015-06-13 Anmäld: 2015-06-15 Sista svarsdatum: 2015-06-24 Svarsdatum: 2015-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga