Kobra Rahmanpour och kvinnors rättigheter i Iran

Skriftlig fråga 2005/06:2141 av Åström, Alice (v)

Åström, Alice (v)

den 15 september

Fråga 2005/06:2141 av Alice Åström (v) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Kobra Rahmanpour och kvinnors rättigheter i Iran

Den 22-åriga kvinnan Kobra Rahmanpour har i Iran väntat i fem år på att bli avrättad, anklagad för att ha mördat sin svärmor. Som ung drömde hon om att studera men tvingades på grund av familjens fattigdom i stället in i ett äktenskap med en 40 år äldre man. Äktenskapet blev ett helvete för Kobra. Mannen misshandlade och våldtog henne.

Hennes man blev vid ett tillfälle arresterad för misshandel och sexuella övergrepp. Svärmodern deltog i övergreppen mot Kobra. Vid ett av dessa tillfällen gick svärmodern till angrepp mot Kobra med en kökskniv och Kobra tvingades att försvara sitt liv. Vid det tumult som uppstod dödades oavsiktligt svärmodern.

Vid flera tillfällen har Kobra förts till avrättning, men avrättningen har inte blivit verkställd. Denna behandling av henne (skenavrättningar) är att jämställa med tortyr.

Kobras fall visar mycket tydligt på kvinnors ställning i det iranska rättssystemet. Där finns ingen som helst rättsäkerhet för dem. De är praktiskt taget chanslösa i mål där män är delaktiga. Kobra Rahmanpours fall är ett av de tydligaste. Män blir inte åtalade för misshandel och sexuella övergrepp. Kvinnor saknar till och med rätt till självförsvar då de angrips.

Jag vill fråga utrikesminister Jan Eliasson:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som enskild stat och som medlem av EU ska stärka kvinnors mänskliga rättigheter i Iran?

Frågan besvaras inte

Händelser

Inlämnad: 2006-09-15 Förfallen: 2006-09-26 Anmäld: 2006-10-02