Svar på fråga 2018/19:126 Skolkommissionens förslag för en ökad likvärdighet och ett aktivt skolval, 2018/19:127 Lottning till kommunala skolor, 2018/19:128 Kötid till enskilda skolor och 2018/19:129 En allsidig social sammansättning av Erik Bengtzboe (M)
Erik Bengtzboe har frågat mig vilka av Skolkommissionens förslag för ökad likvärdighet regeringen avser att genomföra och mer specifikt om regeringen avser gå vidare med förslaget att införa ett aktivt skolval, lottning till översökta kommunala skolor, ett förslag om att huvudmän ska verka för en allsidig social sammansättning eller föreslå några förändringar som innebär att kötiden för friskolor tas bort som urvalskriterium.
I januariavtalet, som S, C, L och MP har enats om, framgår att regeringen ska arbeta vidare med förslag från Skolkommissionen för att öka likvärdigheten i skolan. Det är av allra största vikt att ändringar som görs är väl förankrade och genomarbetade så att det blir hållbara och långsiktiga förbättringar för alla elever i skolan.
När det gäller skolsegregationen framhäver Skolkommissionen att resultatskillnaderna mellan grundskolor ökar starkt. Ökningen förklaras av att skillnaderna mellan skolors elevsammansättning utifrån familje- och migrationsbakgrund ökar. Denna ökade uppdelning av skolor riskerar att leda till försämrad likvärdighet i form av ökade kvalitetsskillnader mellan skolor. Den innebär också att det viktiga värde som ligger i att elever med olika bakgrund möts i skolan urholkas. Detta ser regeringen givetvis som mycket problematiskt.
Skolkommissionen föreslår i sitt slutbetänkande en nationell strategi för att skapa ett robust skolsystem (SOU 2017:35). Förslagen ska gynna samtliga elever och målet är att alla elever ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt. Samtidigt påpekar Skolkommissionen att åtgärder som syftar till att minska skolsegregationen och öka de finansiella förutsättningarna för en likvärdig skola kräver närmare överväganden.
I juli 2018 tillsattes därför en utredning som har i uppdrag att arbeta vidare med Skolkommissionens förslag och bland annat analysera och ta ställning till hur bestämmelserna om dels placering vid kommunala skolenheter, dels mottagande och urval till fristående skolor, bör ändras för att i större utsträckning främja en allsidig social sammansättning av elever (dir. 2018:71). Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 mars 2020. Regeringen kommer därefter att ta ställning till förslagen.
Det är dock av största vikt att genomföra insatser redan nu för att öka likvärdigheten i skolan. Genomförandet av flera förslag från Skolkommissionen har redan påbörjats. Ett exempel på detta är det nya statliga stödet för förstärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Stödet uppgår 2019 till 3,5 miljarder kronor och ska fördelas så att resurserna viktas med hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Av januariavtalet framgår att detta statliga stöd ska förstärkas.
Stockholm den 13 februari 2019
Anna Ekström