Migrationens samband med den grova gängkriminaliteten

Skriftlig fråga 2019/20:80 av Ellen Juntti (M)

Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova gängkriminaliteten har eskalerat kraftigt i Sverige de senaste åren. Våldet är helt besinningslöst, och oskyldiga människor avrättas med skott i huvudet, mitt på ljusa dagen. Det skjuts in i lägenheter där barn vistas, och bomber detonerar där förbipasserande skadas allvarligt.

Det är inte längre bara gängkriminella som mördas, utan även helt vanliga människor som råkar vara på fel plats mördas eller skadas allvarligt.

Situationen är mycket allvarlig, och alla nödvändiga åtgärder måste vidtas för att stoppa det hänsynslösa våldet. Expressen gjorde en kartläggning för en tid sedan gällande gängkriminella. Kartläggningen innefattade 192 personer och visade att 40 procent av dessa var utrikes födda, 82 procent hade två föräldrar som var utrikes födda och 94 procent hade en utlandsfödd förälder.

Erik Nord, polischef i Göteborg, skrev en debattartikel gällande gängkriminaliteten. I den skrev han att andelen gängkriminella som har utländsk bakgrund är mycket stor.

Just nu bevittnar vi en situation där barn närmast föds in i kriminalitet och utanförskap utan realistiska vägar in i samhället. Så undergrävs samhällskontraktet steg för steg. När integrationen brister och utanförskapet tillåts gro skapas i större utsträckning en grogrund för kriminalitet. Den stora migrationen och den bristfälliga integrationen har enligt dessa uppgifter bidragit till det besinningslösa grova våldet i Sverige. I detta allvarliga läge väljer S-MP-regeringen att öka migrationen, med bland annat ökad anhöriginvandring.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i anledning av sambandet mellan den stora migrationen, den bristfälliga integrationen och den allvarliga gängkriminaliteten?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-01 Överlämnad: 2019-10-02 Anmäld: 2019-10-03 Svarsdatum: 2019-10-09 Sista svarsdatum: 2019-10-09
Svar på skriftlig fråga