militärt våld mot demonstranter i Etiopien

Skriftlig fråga 2004/05:1886 av Einarsson, Mats (v)

Einarsson, Mats (v)

den 15 juni

Fråga 2004/05:1886

av Mats Einarsson (v) till utrikesminister Laila Freivalds om militärt våld mot demonstranter i Etiopien

Den 15 maj hölls val i Etiopien. Det visade sig att regeringspartiet ERPDF, Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front, lidit ett svidande nederlag. Valet var väl övervakat när det gällde Addis Abeba med omnejd men när det gällde landsbygden var valövervakningen betydligt sämre. Därifrån kom klagomål om valfusk. Anklagelserna och klagomålen när det gällde valfusk ledde till demonstrationer. Dessa demonstrationer har mötts med omfattande våld från polis- och säkerhetsstyrkor. Vid en första demonstration sköts en ung flicka till döds då hon försökte stoppa en bil med arresterade demonstrerande studenter.

Några dagar senare, den 8 juni, tilltog demonstrationerna. Det var ordnade demonstrationer med undantag för några stenkastande ungdomar. Polis- och säkerhetsstyrkorna mötte dessa incidenter med att skjuta ihjäl över 20 studenter. Mellan 100 till 150 personer skottskadades. Det stora antalet döda och det mycket stora antalet skottskadade vittnar om att säkerhetsstyrkorna skjutit vilt och okontrollerat mot folket. Sedan dess har Etiopiens informationsminister beskurit utländska journalister möjligheter att verka i landet, människorättskämpar som Chernet Tadesse som försökt att kartlägga vilka som dödades och skadades och oppositionspolitiker har satts i husarrest.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta i EU och FN för att förmå den etiopiska regeringen att respektera demokratiska och mänskliga rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2005-06-15 Anmäld: 2005-06-15 Besvarad: 2005-06-21 Svar anmält: 2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2005-06-21)