den 4 april
Svar på fråga 2001/02:957 om möte mellan rattfyllerister och offer
Justitieminister Thomas Bodström
Johnny Gylling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att dömda rattfyllerister, utöver gängse påföljd för rattfylleri, även ska kunna dömas att medverka i möten med rattfylleriets offer, motsvarande VIP-programmet i USA.
Genom att träffa människor som drabbats av svåra traumatiska upplevelser efter rattfylleribrott konfronteras gärningsmannen med konsekvenserna av sådana brott. Påverkansmodeller som t.ex. Victim Impact Panel (VIP) kan således leda till ökad insikt om brottets allvar hos gärningsmannen och därmed leda till minskad risk för återfall i rattfylleribrott.
VIP-modellen används inom kriminalvården av t.ex. frivården i Kalmar. Gärningsmannen får som en del av rattfylleriprogrammet träffa en anhörigpanel och lyssna till deras berättelser. Ett annat VIP-projekt drivs av Vägverket, Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), NTF m.fl. i samarbete med rättsväsendet. De ska utarbeta en svensk modell av VIP-metoden och genomföra den på försök under två år.
Det är oerhört viktigt att personer som begår brott och som har missbruksproblem erbjuds behandling. Valet av behandlingsmetod måste emellertid utgå från den enskildes behov och förutsättningar. Olika metoder utvecklas hela tiden. Ett program med brottsofferkonfrontation förutsätter även andra personers medverkan. Det är därför inte lämpligt att domstolen beslutar om behandlingsmetoden. Metoden bör i stället fortsätta att utgöra ett inslag av straffverkställigheten och på så sätt komplettera påföljden. Uppgiften att utveckla nya metoder för behandling bör i första hand åvila berörda myndigheter och inte regeringen.
En annan metod, som liknar VIP, är medling. Regeringen har nyligen överlämnat till riksdagen ett förslag till en särskild lag om medling med anledning av brott (prop. 2001/02:126). Ett möte mellan gärningsmannen och brottsoffret inför en opartisk medlare kan vara positivt såväl för gärningsmannen som för brottsoffret och minska de negativa följderna av brottet. För att stimulera en utbyggnad av medlingsverksamheten avser regeringen dessutom att ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att dels fördela ca 18 miljoner kronor per år huvudsakligen till kommunal medlingsverksamhet för unga lagöverträdare, dels svara för utbildning, information etc.
Justitiedepartementet följer med stort intresse utvecklingen av metoder såsom VIP och medling och utbyter även erfarenheter med andra länder.