Överenskommelser för återsändande av kriminella utlänningar

Skriftlig fråga 2018/19:900 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På senare tid har frågan om att utländska brottslingar bör avtjäna sina straff i sina hemländer blivit något mer debatterad, då vi är många som anser att vårt samhälle inte ska ta ansvar för en person med medborgarskap i ett annat land.

För att överföra dömda utländska kriminella till deras hemländer krävs särskilda internationella överenskommelser med undantag för när en brottsling har synnerliga skäl. Finns det synnerliga skäl kan överföring ske genom hänvisning till lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom. Vad som är synnerliga skäl är dock inte alltid helt solklart.

Efter en sen utekväll i centrala Göteborg den 26 september 2010 blev 27-åriga Elin Krantz angripen av en för henne helt okänd och flerfaldigt dömd etiopisk medborgare som försökt våldta henne innan hon blev brutalt dödad. Mannen hittades dagen efter att man funnit Elins kropp och han dömdes mot sitt nekande enbart till 16-års fängelse och livstids utvisning för mord (han undkom dock våldtäktsdom).

Mannens fängelsetid i Sverige har kantats av en lång rad problem. Han har fått ett stort antal varningar efter våldsamma attacker, varför han flera gånger placerats i isoleringscell. Han har dessutom återkommande gått till verbala attacker och betett sig olämpligt mot personalen och regelbundet blivit varnad för arbetsvägran.

Trots att mannen själv begärt att bli utlämnad till Etiopien har ansökan nekats av den svenska regeringen som anser att han ska få vara kvar i Sverige till maj 2021 då han efter två tredjedelars avtjänat fängelsestraff riskerar bli villkorligt frigiven.

Mot bakgrund av detta önskas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för fler internationella överenskommelser för att kunna återsända utländska kriminella eller på annat sätt möjliggöra för en bredare tolkning av synnerliga skäl i syfte att utvisa fler?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-08-19 Överlämnad: 2019-08-20 Anmäld: 2019-08-29 Svarsdatum: 2019-09-03 Sista svarsdatum: 2019-09-03
Svar på skriftlig fråga