Övergrepp mot hbt-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien

Skriftlig fråga 2016/17:1198 av Eva-Lena Jansson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under de senaste dagarna har vi nåtts av fruktansvärda nyheter från den ryska delrepubliken Tjetjenien. Homosexuella människor fängslas och torteras i fängelser. Via medierna kommer vittnesmål från människorättsorganisationer att homosexuella också blivit levande begravda.

Det som nu pågår är en systematisk förföljelse av människor som grundar sig på deras sexuella läggning, och det är en grov kränkning av deras mänskliga rättigheter.

Ryssland har förbundit sig att följa Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, men det är uppenbart att man från myndigheters sida inte valt att agera för att ge skydd åt hbt-personer som utsätts för fruktansvärda övergrepp.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är följande.

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder och agera, i exempelvis FN:s säkerhetsråd och i EU, för att säkerställa att ryska myndigheter aktivt arbetar för att få stopp på förföljelse och övergrepp mot hbt-personer?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2017-04-05 Överlämnad: 2017-04-05 Anmäld: 2017-04-06 Sista svarsdatum: 2017-04-12 Svarsdatum: 2017-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga